Τι είναι το ριγανέλαιο;
Μεγάλος αριθμός πανεπιστημιακών ερευνών δείχνουν ότι το Ριγανέλαιο
είναι ένας ισχυρός εξαγνιστής που προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στην ανθρώπινη
υγεία. Το Ριγανέλαιο είναι μια φυσική ουσία που παράγεται από τα άγρια φυτά της
Ρίγανης, με δύο βασικά συστατικά την Καρβακρόλη και τη Θυμόλη. Έρευνες
αποδεικνύουν ότι και τα δύο αυτά συστατικά έχουν σημαντική
επίδραση σε επιβλαβείς μικροοργανισμούς, που προκαλούν πολλές ασθένειες στους
ανθρώπους. Είναι σημαντικό να μην συγχέουμε το αιθέριο έλαιο της Ρίγανης με το
φυτό της Ρίγανης, που χρησιμοποιείται σαν καρύκευμα στην κουζίνα. Το καρύκευμα
προέρχεται από το φυτό Origanum Marjoram ενώ το Ριγανέλαιο από το φυτό Origanum
vulgare. Το Ριγανέλαιο πωλείται σε υγρή μορφή και σε κάψουλες (ταμπλέτες). Και
στις δύο περιπτώσεις είναι σημαντικό να ελέγξετε αν προέρχεται από το
συγκεκριμένο φυτό και αν η συγκέντρωση καρβακρόλης είναι το λιγότερο 70%.
Ποια είναι τα ωφέλη του Ριγανέλαιου;
Οι αρχαίοι Έλληνες είναι οι πρώτοι που αντιλήφθηκαν τα ωφέλη στην
υγεία και την ιατρική ποιότητα του Ριγανέλαιου. Είναι γνωστή η ισχυρή αντιϊική,
αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή και αντιπαρασιτική δράση του Ριγανέλαιου, η δράση
του στη μείωση του πόνου, αντιφλογιστικό, εναντίον των μολύνσεων.
Μερικά από τα
σπουδαιότερα ωφέλη του Ριγανέλαιου είναι:
- Καταστρέφει οργανισμούς που συμβάλλουν στη ανάπτυξη δερματικών μολύνσεων και προβλημάτων χώνευσης.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Αυξάνει την σύνδεση και την ευελιξία των μυών.
- Βελτιώνει την υγεία του αναπνευστικού.
Χρήση του Ριγανέλαιου
Μολύνσεις του δέρματος
Το Ριγανέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάνω στο δέρμα για να
θεραπεύσει την φαγούρα, μολύνσεις του δέρματος μόνο αν είναι διαλυμένο (σε
φυτικό έλαιο). Πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης πριν το απλώσετε στο
δέρμα , αφού το αναμίξετε με φυσικό λάδι ελιάς ή καρύδας (συνήθως ένα κουταλάκι
του γλυκού φυτικό λάδι για κάθε σταγόνα ριγανέλαιου).
Προβλήματα χώνευσης
Η υψηλή συγκέντρωση Θυμόλης και Καρβακρόλης στο Ριγανέλαιο βοηθά
στην ανακατωσούρα του στομαχιού και ενισχύει την πέψη. Για αυτό το λόγο μια
γρήγορη σπιτική θεραπεία για ελαφριά δυσπεψία είναι να πίνει κανείς ένα ποτήρι
γάλα ή χυμό ανακατωμένο με δυο-τρεις σταγόνες ριγανέλαιου.
Ανθόνερο Ρίγανης
Ένα προϊόν της απόσταξης του φυτού της
άγριας ρίγανης είναι το ανθόνερο. Είναι αποσταγμένο νερό με μικρή ποσότητα
αιθέριο έλαιο Ρίγανης. Μυρίζει σαν τη Ρίγανη και είναι ευεργετικό και
ασφαλέστερο από το Ριγανέλαιο για εσωτερική χρήση. Από τους πολυτιμότερους
συμμάχους στον καθημερινό αγώνα κατά ιών και μικροβίων, ικανός να αντιμετωπίσει
πλήθος παθήσεων, είναι το αιθέριο έλαιο της ρίγανης (ορίγανον το κοινό), που
είναι σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό. Η ελληνική ρίγανη, που φυτρώνει χωρίς
ιδιαίτερη δυσκολία στα βουνά μας, θεωρείται η καλύτερη ποικιλία του φυτού και,
εκτός της μεγάλης διατροφικής εκτίμησης που τρέφουμε για αυτήν, καθώς
νοστιμίζει την πλειονότητα των ελληνικών πιάτων, έχει και πάμπολλες ευεργετικές
ιδιότητες.
Αυτές μπορούμε πλέον να τις δωρίσουμε
στον οργανισμό μας μέσω του ριγανέλαιου, που βρίσκεται στην αγορά συνήθως στην
ποσότητα των 10 ή 16 ml. Το ριγανέλαιο αποτελεί την εξαίρεση στα αιθέρια έλαια,
καθώς είναι το μοναδικό για το οποίο επιτρέπεται η κατάποση. Συνίσταται βέβαια
η διάλυση του σε νερό, γάλα, τσάι, χυμό ή ελαιόλαδο. Με μια προσεκτική και
μετρημένη κατανάλωση που δεν θα ξεπερνάει τις 2 3 σταγόνες την ημέρα, χαρίζετε
στον οργανισμό σας προστασία ενάντια σε βακτήρια, ιούς, μικρόβια, παράσιτα και
μύκητες, κυρίως λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε καρβακρόλη και θυμόλη.
Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι
είναι ένα ισχυρό φυσικό αντιβιοτικό, καθώς περιέχει περισσότερα από 50
αντιμικροβιακά συστατικά, μακράν ωφελιμότερο από τα χημικά, καθώς δεν έχει
καμία παρενέργεια, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμά τα μικρόβια τα οποία δεν γίνονται
ανθεκτικά σε αυτό. Έρευνες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έδειξαν
ότι δρα αποτελεσματικά υπέρ της μείωσης του σακχάρου του αίματος, ενώ έχει και
σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Χρήση του ριγανέλαιου όμως μπορεί να γίνει και
εξωτερικά, καθώς η τοπική επάλειψή του έπειτα από διάλυση σε λίγο ελαιόλαδο
ανακουφίζει από τον πόνο, το τσούξιμο και τον κνησμό που έχουν προέλθει από
τσιμπήματα, εγκαύματα και δερματοπάθειες. Τέλος, εισπνοές του ελαίου θα
διευκολύνουν την αναπνοή σας σε περιπτώσεις δύσπνοιας ή πνευμονικών παθήσεων. Αντισηπτικό,
αντιμυκητιακό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικά για ελαφριά δυσπεψία,
θεραπεύει τις στοματικές πληγές, πλύσιμο του στόματος για μολύνσεις των ούλων
και των δοντιών, γαργάρες για τον λαιμό, έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες για
μάσκες αργίλου.
Μελέτη της ιατρικής σχολής του
πανεπιστημίου Iωαννίνων, για τις αντικαρκινικές και αντιαιμοπεταλιακές
ιδιότητες του ριγανέλαιου.
H καρβακρόλη,
ουσία με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, εμφανίζει αντικαρκινικές και
αντιαιμοπεταλιακές δράσεις. Ως εκ τούτου, και κατόπιν περαιτέρω κλινικών
μελετών, θα μπορούσε πιθανώς να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά στην θεραπεία και
πρόληψη του καρκίνου και των θρομβοεμβολικών νόσων.
Σημειώστε
εδώ πως το Ελληνικό αιθέριο έλαιο ρίγανης με βάση τα πιστοποιητικά αυθεντικότητας, περιέχει 78,5%
καρβακρόλη και 3,9% θυμόλη, γι αυτό και θεωρείται το καλύτερο στο κόσμο
λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε καρβακρόλη σε συνδυασμό με τη χαμηλή
περιεκτικότητα σε θυμόλη.
Παρενέργειες του Ριγανέλαιου
Ενώ το Ριγανέλαιο
έχει πολλά ωφέλη, έχει και κάποιες παρενέργειες:
Πως μπορουμε να το φτιαξουμε μονοι μας στο σπιτι?
μπορούμε να το φτιάξουμε έτσι που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ΄όλους και είναι και για προστασία από ασθένειες.
Σίγουρα δεν είναι δυνατό σαν το αιθέριο έλαιο αλλά είναι σπιτικό
και ωφέλιμο.
Οι πρώτες ύλες ( ρίγανη, ελαιόλαδο) πρέπει να είναι φυσικές
και αρίστης ποιότητας, αλλιώς δεν θα κάνουν απολύτως τίποτα.
Η ρίγανη είναι από τα σημαντικότερα βότανα και υπάρχει άφθονη
Πάντα τα βότανα που θέλουμε να βάλουμε στο λάδι , πρέπει να
είναι φρέσκα και αν είναι δυνατόν να τα μαζέψουμε μόνοι μας.
Αλλιώς δεν θα έχουμε τα θεραπευτικά αποτελέσματα που θέλουμε.
Αν θες να φτιάξεις ριγανέλαιο δεν θα το βάλεις στον ήλιο.
Υλικα
1 μέρος ρίγανη φύλλα και άνθη ή σπόρους ( αφορά όγκο π.χ 1 κούπα)
3 μέρη ελαιόλαδο ( 3 κούπες)
Θα βάλεις σε μια κατσαρόλα τη ρίγανη αφού την έχεις περάσει πριν από το μουλτι και κατόπιν θα ρίξεις το λάδι.
Θα ανάψεις το μάτι της κουζίνας στο μισό (πολύ χαμηλά) και θα το
αφήσεις στη φωτιά 6 ώρες.
Να προσέξεις να μην περάσεις τους 100 βαθμούς .στην ανάγκη να το κατεβάζεις για λίγο από τη φωτιά.
Αφού κρυώσει θα το στραγγίξεις καλά και θα βάλεις τα υπολείμματα σε ένα πανί και θα το πιέσεις ώστε να βγουν όλες οι ουσίες.
Το υλικό αυτό θα το βάλεις σε ένα γυάλινο μπουκάλι σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
Κρατάει περίπου 6-8 μήνες
πηγη Greek oregano oil
ΑπάντησηΔιαγραφή