Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Φυτρα-βλαστημενοι σποροι στην διατροφη των καναρινιων.

Ενα αλλο κομματι που θα μας απασχολησει σε αυτο το blogspot ειναι η διατροφη των καναρινιων. Θα δουμε τις ιδιοτητες σπορων, τροφων,θα αναλυσουμε τις συστασεις σκευασματων του εμποριου και καποιες ευκολες συνταγες για σπιτικη αυγοτροφη. Σημερα θα μιλησουμε ενα πολυ χρησιμο συμπληρωμα στη διατροφη των πουλιων μας,ειδικα τωρα που ετοιμαζομαστε για τις αναπαραγωγες..Είναι  μιά λιχουδιά που θα <<τσακίσουνε>> σε ελάχιστο χρόνο και ένα σημαντικότατο σύν στη διατροφή τους.Ο λόγος γίνεται για τα <<φύτρα>> ,τους βλαστωμένους δηλαδή σπόρους ,όχι μόνο αυτούς που έτσι κι αλλιώς δίνουμε στο καθημερινό σιτηρέσιο των πουλιών μας ,αλλά και άλλους που και να θέλανε λόγω μεγέθους και δυσκολίας ίσως να μην έχουν δοκιμάσει(σιταρι ,ροβιτσα κ.λ.π).
Τι είναι όμως αυτό που κάνει τους βλαστωμένους σπόρους να πλεονεκτούν έναντι των απλών; Το ενδόσπερμα του σπόρου είναι μια αποθήκη υδατανθράκων, πρωτεινών και λιπών. Όταν ο σπόρος φυτρώνει, αυτά τα συστατικά μετατρέπονται σε αφομοιώσιμα αμινοξέα και φυσικά σάκχαρα που το έμβρυο του φύτρου χρησιμοποιεί για να μεγαλώσει.Σ’αυτή ακριβώς τη σύντομη περίοδο που ο σπόρος είναι σαν ένα μωρό, χρειάζεται η μέγιστη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Και η φύση έχει φροντίσει να του τα παρέχει, αυξάνοντας 2 και 3 φορές τα ποσοστά βιταμινών και μετάλλων που αναπτύσσονται μέσα στο σπόρο για τη θρέψη του φυτού.
Σχεδόν όλοι οι σπόροι μπορούν να γίνουν φύτρα. Μπορείτε να δοκιμάσετε να καλλιεργήσετε πέρα από τους σπόρους που τα καναρίνια έτσι κι αλλίως τρώνε , σιτάρι, ροβίτσα,φαγόπυρο,κινόα , αλφάλφα , ηλιόσπορους, ρεβύθια, φακές, σουσάμι κ.α. Τα περισσότερα απο αυτά τα βρίσκει κανείς εύκολα και πρέπει να τα αγοράσει στη φυσική τους μορφή, δηλαδή όχι κατεργασμένα (πχ ψημένα) και όχι ραντισμένα.Γι’ αυτό μια αξιόπιστη πηγή είναι τα καταστήματα βιολογικών προιόντων .Ο πιό εύκολος τρόπος για να δημιουργήσετε τα δικά σας φύτρα χωρίς έξοδα για ειδικές μηχανές είναι να χρησιμοποιήσετε ένα τουλουπάνι ή ένα υφασματινο σακουλάκι <<πουγκί>> σαν αυτά που έχουν μέσα τα κουφέτα της μπομπονιέρας.

Ρίχνουμε μέσα μία χούφτα σπόρους.Βάζουμε το <<πουγκί>> με τους σπόρους κάτω από τη βρύση και με άφθονο νερό τους ξεπλένουμε ενώ το νερό στραγγίζει απο το ύφασμα .Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε ένα μπωλ με νερό το οποίο καλύπτει τους σπόρους ώστε να μουλιάσουν και να ξυπνήσουν απο τον <<λήθαργο>>.Ο χρόνος αυτός ,για σωστά αποτελέσματα,δεν ειναι ο ίδιος για όλους τους σπόρους.Έναν πίνακα με χρόνους για κάποιους σπόρους ,μπορούμε να δούμε και εδώ

http://www.omofagia.com/ChartForSprouts.html
Στην συνέχεια μετά το χρονικό αυτό διάστημα κάθε 5-6 ώρες βάζουμε το πουγκί ξανά κάτω απο τη βρύση χωρίς το μπόλ, ώστε να ξεπλυθούνε μεσα του οι σπόροι ενώ το νερό φεύγει μέσα απο το διαπερατό υλικό του και στραγγίζει.Απο κει και πέρα και καθε 5-6 ώρες η διαδικασία επαναλαμβάνεται εως ότου οι σπόροι πετάξουν ριζούλα και λίγο βλασταράκι απο πάνω.Ενδιάμεσα το πουγκί τοποθετείται στο μπολ το οποίο όμως είναι χωρίς νερό . Οταν τα φύτρα είναι έτοιμα τα διατηρούμε σε γυάλινο μπόλ στο ψυγείο (στο χωρο των λαχανικών) και βγάζουμε μόνο την ποσότητα που θα προσφέρουμε στα πουλιά μας.

Ενας αλλος τρόπος είναι να πιάσουμε με λάστιχο ένα τούλι απο μπομπονιέρα και να το τοποθετήσουμε σαν καπάκι σε ένα μπολ και να ακολουθήσουμε την προηγούμενη διαδικασία χωρίς πουγκί αλλά γυρίζοντας ανάποδα το μπόλ ώστε να στραγγίζει μέσα απο το διαπερατό απο το νερό, τούλι.
Πρόταση μου είναι να αρχίσετε ,ειδικά τώρα που τα πουλάκια ζευγαρώνουν ,με φύτρα σιταριού ,τα οποία είναι μια απο τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε αλλα και μια πλήρη τροφή που περιέχει αμινοξέα χρήσιμα για την γονιμότητα αλλά και για την ανάπτυξη των νεοσσών (αργινίνη ,μεθειονίνη ,λυσίνη)

πηγη Greekbirdclub.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου