Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Ηλιοσπορος, ενα υπεροπλο για την αναπαραγωγη των πτηνων!

Οι περισσοτεροι απο εμας εχουν χρησιμοποιησει κατα την προετοιμασια της αναπαραγωγικης περιοδου διαφορα σκευασματα του εμποριου που περιεχουν ενα συνδυασμο βιταμινης Ε και σεληνιου.Ειναι ισως ,μαζι με το ασβεστιο, τα στοιχεια που δεν πρεπει να λειπουν απο το "οπλοστασιο" του εκτροφεα την συγκεκριμενη περιοδο της προετοιμασιας.
Υπαρχει καποια τροφη, καποιος σπορος που να μπορει να μας δωσει τα δυο στοιχεια που αναφεραμε προηγουμενως σς ικανοποιητικη ποσοτητα ωστε να αποφυγουμε την χρηση σκευασματων?
Φυσικα και υπαρχει. Οι σποροι απο τον Ηλιανθο, οι γνωστοι ηλιοσποροι ειναι εξαιρετικα χρησιμοι στην διατροφη του ανθρωπου αλλα και κατα την διαρκεια προετοιμασιας της αναπαραγωγης των πτηνων.Ευτυχως για εμας, τα τελευταια χρονια τους βρισκουμε σε καθαρη μορφη χωρις το κελυφος και γλιτωνουμε την χρονοβορα διαδικασια να τους καθαριζουμε για να τους προσφερουμε.


Οι σποροι του Ηλιανθου είναι πλούσιοι σε ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, σε βιταμίνες όπως βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β1 και βιταμίνη Β6, φυλλικο οξυ, πολυ πλουσιοι σε καλά λιπαρά όπως είναι τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ περιέχουν και πρωτεΐνη, συγκεκριμενα εχει υπολογιστει οτι τα 100γρ δίνουν 21γρ πρωτεΐνη.
Διαθετουν ισχυρες αντιφλεγμονωδεις ιδιοτητες και αυτο οφειλεται στην μεγαλη περιεκτικοτητα τους σε Ω-6 και Ω-9 λιπαρα οξεα.


 Αυτο που πραγματικα κανει πολυ χρησιμους τους ηλιοσπορους κατα την προετοιμασια της αναπαραγωγικης περιοδου, ειναι οτι υπάρχουν τεράστιες ποσότητες βιταμίνης Ε σε έναν μόλις ηλιόσπορο, κάτι που συνιστά σπάνιο εύρημα στο φυτικό βασίλειο. Ακόμα και σε πολύ μικρότερες ποσότητες απ’ αυτές που περιέχουν οι ηλιόσποροι, η βιταμίνη Ε είναι ένα από τα πιο γρήγορα αντιοξειδωτικά που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Είναι άμεση η ικανότητά της να απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες από το σώμα και γι’ αυτό αποτελεί έναν συμμαχο της καλής υγείας.
 Οι Ηλιοσποροι μειώνουν τη χοληστερίνη, επειδή περιέχουν φυτοστερόλες οι οποίες όπως προκύπτει από πολυάριθμες μελέτες έχουν την τάση να μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης και να αυξανουν την καλη!!!

 Είναι εξαιρετικη πηγή σεληνίου, καθώς μια χούφτα ηλιόσποροι μπορούν να εφοδιάσουν τον ανθρωπινο οργανισμό με το 26% της απαιτούμενης ποσότητας σεληνίου για τις ημερήσιες ανάγκες του . Το στοιχείο αυτό  έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, και αποτελεί  δομικό συστατικό ενός αριθμού σημαντικών ενζύμων. 
 Οι σποροι του Ηλιανθου αποτελουν επισης πολύ καλή πηγή μαγνησίου. Το μαγνήσιο βοηθά στον έλεγχο του νευρικού και μυϊκού τόνου ενω η έλλειψή του σχετίζεται με υπερδραστηριότητα των νεύρων μας προκαλώντας μυϊκές συσπάσεις, ημικρανίες, μυϊκές κράμπες, νευρικότητα και κόπωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου