Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Μαγια μπυρας ! Ενα superfood στην διατροφη των πτηνων μας!

Σήμερα όταν λέμε μαγιά μπύρας, αναφερόμαστε στην διατροφική μαγιά η οποία παράγεται από καλλιέργεια του μύκητα Saccharomyces Cerevisiae.

Κατ’ αρχάς χρησιμοποιήθηκε για την απαραίτητη ζύμωση στην δημιουργία μπύρας απ’ όπου πήρε και το όνομά της. Ήταν γνωστή η χρήση της και η διατροφική της αξία από την ...
εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης, μεταλλικών αλάτων και κυρίως βιταμινών ειδικά του συμπλέγματος Β.
Αναλυτικα περιεχει
Βιταμίνες
Β-1
Β-2
Β-6
Νιασίνη
Χολίνη
Βιοτίνη
Φολικό οξύ

Αμινοξέα
Λυσίνη
Τρυπτοφάνη
Λευκίνη
Γλυκίνη
Σπαρτικό οξύ
Μεθιονίνη

Μεταλλικά άλατα
Φώσφορος
Κάλιο
Μαγνήσιο
Ασβέστιο
Σίδηρος
Μαγγάνιο
Σελήνιο
Ιώδιο
Ψευδάργυρος
Χρώμιο

Πού ωφελεί η μαγιά της μπύρας και γιατί;


* Βοηθά στη σωματική κόπωση
* Τονώνει το μυϊκό σύστημα και ανακουφίζει από τις κράμπες λόγω του μαγνησίου που περιέχει
* Καταπολεμά την δυσκοιλιότητα καθώς και τις χρόνιες διάρροιες μιας και βελτιώνει την εντερική χλωρίδα
* Αντιμετωπίζει τις χρόνιες δυσπεψίες
* Είναι χρήσιμη στην ρύθμιση της χοληστερίνης
* Ενισχύει το νευρικό σύστημα εξαιτίας της χολίνης και του συμπλέγματος της βιταμίνης Β που περιέχει
* Έχει αντιφλογιστική δράση στην νεανική ακμή και στο δερματικό έκζεμα
* Μειώνει την τριχόπτωση
* Χορηγείται σαν συμπλήρωμα διατροφής σε δίαιτες αδυνατίσματος
* Επιδρά θετικά σε απλές μορφές αναιμίας λόγω του σιδήρου που περιέχει
* Τελευταία γίνονται μελέτες για την χρήση μαγιάς της μπύρας σε διαβητικούς ασθενείς. Παρατηρήθηκε μείωση μέχρι και 30% στις τιμές σακχάρου λόγω του χρωμίου το οποίο αποδεδειγμένα ρίχνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Οι χορτοφάγοι συχνά επιλέγουν την μαγιά μπύρας σαν κορυφαίο διατροφικό συμπλήρωμα μιας και ο αποκλεισμός του κρέατος προκαλεί πτώση των επιπέδων των βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Σε τι μορφές υπάρχει η μαγιά μπύρας;

Χρησιμοποιούμε κυρίως αφυδατωμένη μη ζυμώσιμη μορφή. Κυκλοφορεί σε χάπια, σκόνη και νιφάδες. Επίσης, κυκλοφορεί ένας τύπος ζωντανής μαγιάς σε υγρή μορφή και σε μείγμα με χυμούς (γκρέιπ φρουτ), βασιλικό πολτό ή άλλα συστατικά. Η υγρή μορφή έχει σπουδαία εφαρμογή σε γαστρίτιδες, μειώνοντας την διάρκεια της θεραπείας κατά πολύ.

Έχει παρενέργειες;

Σπάνια αναφέρθηκε τυμπανισμός στα έντερα με ταυτόχρονη χορήγηση τροφής. Εάν πάρει κανείς πρωί νηστικός την μαγιά με λίγο χυμό φρούτων, περίπου 30 λεπτά πριν το πρωινό γεύμα, τα συμπτώματα υποχωρούν. Ανάλυση αποξηραμένης μαγιάς μπύρας Βιταμίνες Β-1 Β-2 Β-6 Νιασίνη Χολίνη Βιοτίνη Φολικό οξύ Αμινοξέα Λυσίνη Τρυπτοφάνη Λευκίνη Γλυκίνη Σπαρτικό οξύ Μεθιονίνη Μεταλλικά άλατα Φώσφορος Κάλιο Μαγνήσιο Ασβέστιο Σίδηρος Μαγγάνιο Σελήνιο Ιώδιο Ψευδάργυρος Χρώμιο
Η μαγιά μπύρας έχει παραδοσιακή χρήση ως φυσικό σκεύασμα με μεγάλη διατροφική αξία λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε φυσική πηγή των βιταμινών Β, αμινοξέων και μετάλλων. Το υψηλό ποσοστό υδατανθράκων που περιέχει καθιστά τη μαγιά μπύρας μία πλήρη τροφή μεγάλης διατροφικής αξίας. Οι υδατάνθρακες δίνουν στον οργανισμό την ενέργεια που έχει ανάγκη για να εκτελέσει τις εσωτερικές του μεταβολικές λειτουργίες. Είναι ευεργετική για την καλή εμφάνιση του δέρματος με ωφέλιμη δράση σε περιπτώσεις ακμής καθώς και στην καλή υγεία των νυχιών και των μαλλιών, που τα τονώνει και τα βοηθά να διατηρούν τη λάμψη τους Ενισχύει τους μυς, απαραίτητο συμπλήρωμα σε αθλούμενους
 
 Πηγη makedonesnews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου