Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Ζεολιθος, μια εξαιρετικη λυση για το υποστρωμα των κλουβιων μας !

Χρήση στη γεωργία

Ο ζεόλιθος έχει αποδείξει την ικανότητά του να αποδεσμεύει αργά και με φυσικό τρόπο τις θρεπτικές ουσίες στο ριζικό σύστημα των φυτών, προσδίδοντας έτσι καλύτερη υγεία και μέγιστη δυνατή απόδοση του φυτού.

Η ανάμειξη του ζεόλιθου στα αγροτικά εδάφη βελτιώνει τις φυσικοχημικές και θρεπτικές ικανότητες του εδάφους. Αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης του φυτού, μειώνει τις ασθένειες στο ριζικό σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγή και την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων.

Με την χρήση λιγότερων λιπασμάτων και νερού προάγεται η καλή διαχείριση του εδάφους και η μείωση της ρύπανσης που προέρχεται από την έκλυση των λιπασμάτων στον υδροφόρο ορίζοντα.

Η χρήση του στις καλλιέργειες εκτός της ποιοτικής βελτίωσης των καρπών έδωσε και ποσοτική αύξηση, υγιέστερα φυτά με καταπράσινα φύλλα και ισχυρό ριζικό σύστημα.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό και προσθετικό του λιπάσματος στις υδροπονικές καλλιέργειες, σε λαχανοκομικά, ανθοκομικά, αρωματικά είδη, σε θερμοκήπια, σε δημιουργία αλλά και επεξεργασία γκαζόν αλλά και κάθε είδους καλλιέργεια.



Συνοπτικά η χρήση του ζεόλιθου προσφέρει τα εξής:

  • Αυξάνει την καρποφορία κάνοντας το έδαφος πιο γόνιμο αφού συλλαμβάνει και ρυθμίζει όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως  κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιχνοστοιχεία και τα απελευθερώνει αργά όποτε απαιτείται.
  • Κατακρατεί το νερό και το αποδίδει όποτε το φυτό το έχει ανάγκη. Ελαχιστοποιείται η απώλεια του νερού και αυξάνει το χρονικό διάστημα μεταξύ ποτισμάτων.
  • Βελτιώνει τον αερισμό
  • Βοηθάει στην απορρόφηση του αζώτου, του φωσφόρου και του καλίου από τα φυτά, ενώ παράλληλα μειώνει την έκλυση νιτρικών και φωσφορικών αλάτων.
  • Απορροφά και παγιδεύει βαρέα και τοξικά μέταλλα και δεν τα επιτρέπει να βλάψουν το φυτό.
  • Συμβάλλει στην εξισορρόπηση του pH του εδάφους.
  • Μειώνει τα έξοδα για προμήθεια λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
  • Μακροπρόθεσμα βελτιώνει τις συνθήκες του εδάφους.   
  • Ενισχύει σημαντικά το ριζικό σύστημα.



Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιείτε οργανικό βιολογικό λίπασμα (κομπόστ) σε συνδυασμό με ζεόλιθο. Με την χρήση αυτού του μείγματος μπορείτε να μειώσετε την χρήση λιπασμάτων μέχρι και 50% αλλά και να εξοικονομήσετε νερό μέχρι και 60%.



Μείωση οσμών κατοικίδιων ζώων

Αναμιγνύοντας ζεόλιθο σε σκόνη με το υπόστρωμα που χρησιμοποιούμε για το κατοικίδιό μας και ανακατεύοντας καλά με το υπόστρωμα (συνήθως με άμμο ή ροκανίδια) πετυχαίνουμε να μειώσουμε τις μυρωδιές από τα ούρα των κατοικίδιων λόγω της δέσμευσης της αέριας αμμωνίας που παράγεται από τα ούρα των ζώων. Επίσης μειώνεται κατά πολύ και η υγρασία στην φωλιά του ζώου.



Χρήση στο ψυγείο

Τοποθετώντας ένα μπολ με ζεόλιθο κοκκομετρίας 1-3mm στο πάνω ράφι θα απορροφήσει τις οσμές των φαγητών και την υγρασία του ψυγείου διατηρώντας αναλλοίωτα τα τρόφιμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το μπολ από πάνω δεν πρέπει να σκεπάζεται. Αντικαταστήστε το ζεόλιθο στο μπολ κάθε 3 μήνες.



Μείωση των οσμών σε κλειστούς χώρους

Οι συσκευές «ιονιστές χώρου» που κυκλοφορούν στο εμπόριο χρησιμοποιούν κατά βάση στο φιλτράρισμα του αέρα ζεόλιθο. Ο ζεόλιθος έχει την ικανότητα να προκαλεί αισθητή μείωση σε μυρωδιές από φαγητό, βαψίματα σπιτιού, καπνό τσιγάρου, τουαλέτες και άλλες άσχημες μυρωδιές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης, φροντίζει ώστε να προσλαμβάνει και να αδρανοποιεί ιούς, μύκητες, βακτήρια και αλλεργιογόνα που αιωρούνται στο χώρο μας όπως άλλωστε κάνουν οι ιονιστές χώρου.



Χρήση στα ενυδρεία

Ο ζεόλιθος έχει μεγάλη ικανότητα δέσμευσης της αμμωνίας και του φωσφόρου. Όταν χρησιμοποιηθεί ως φίλτρο ανταλλαγής ιόντων ή σαν υπόστρωμα στον πυθμένα του ενυδρείου μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα του γλυκού νερού σε αμμωνία και φώσφορο τουλάχιστον 90%, ελέγχοντας επίσης την ανάπτυξη άλγης.

Επίσης με την χρήση του ζεόλιθου εμπλουτίζεται το νερό με επιπλέον διαλυμένο οξυγόνο κάνοντας καλύτερη και πιο άνετη την διαβίωση των ψαριών. Το νερό αποκτά πολύ καλή καθαρότητα (θολερότητα) και ρυθμίζεται το pH του προς το ουδέτερο.

Ο ζεόλιθος είναι μη-διαλυτός, αντιβακτηριδιακός και μπορεί να απομακρύνει πάνω από το 90% των ιών και βακτηρίων από το ενυδρείο. Απορροφά επίσης τα χλωριόντα, το σίδηρο, το μαγγάνιο. Χρησιμοποιείται για να αφαιρέσει βαρέα και τοξικά μέταλλα όπως το ασήμι, ο υδράργυρος, ο μόλυβδος, το νικέλιο, το χρώμιο, το κοβάλτιο, το αντιμόνιο, το αρσενικό, κάδμιο κ.α.



Πρόσθετο στη διατροφή των ζώων

Ο ζεόλιθος σε μορφή σκόνης χρησιμοποιείται ευρέως στην κτηνοτροφία ως προσθετικό διατροφής στα βοοειδή, στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, στους χοίρους, τα πουλερικά (κρεατοπαραγωγής & παραγωγής αυγών) και τα πρόβατα.

  • Βελτιώνει την ανάπτυξη του ζώου και συμβάλει στην αύξηση του σωματικού του βάρους.
  • Προστατεύει από την διείσδυση της αμμωνίας στην κυκλοφορία του αίματος.
  • Αποτρέπει τους μύκητες και τα παράσιτα να αναπαραχθούν.
  • Προστατεύει το σύνολο του πεπτικού συστήματος του ζώου.
  • Μειώνει την διάρροια, την εντερίτιδα και άλλες γαστρεντερικές παθήσεις.
  • Βοηθά στην καλύτερη πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.
  • Αξιοποιεί καλύτερα το φώσφορο.
  • Βελτιώνει την ανάπτυξη των οστών.
  • Μειώνει την ανάγκη για αντιβιοτικά και φάρμακα. 



Μείωση οσμών σε κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες

Ο ζεόλιθος παρέχει υγιή και οικονομική λύση στην καταπολέμηση των οσμών και τον έλεγχο της υγρασίας σε αχυρώνες, στάβλους, πτηνοτροφικές και  κτηνοτροφικές μονάδες, στην άμμο που χρησιμοποιείται για τις γάτες, στο υπόστρωμα από ροκανίδια σε κουνέλια, χαμστεράκια αλλά και στα κλουβιά πτηνών. Είναι ακίνδυνο, μη διαβρωτικό, μη τοξικό και 100% φυσικό.

  • Μειώνει την μυρωδιά της αμμωνίας στις στρωμνές και δημιουργεί πιο υγιές περιβάλλον.
  • Μειώνει την αμμωνία, το υδρόθειο, το διοξείδιο του άνθρακα και τα άλλα αέρια θερμοκηπίου.
  • Βελτιώνει την ποιότητα του αέρα.
    • Μειώνει τις μύγες.
    • Μειώνει την μόλυνση των υπογείων υδάτων.

Η αμμωνία, όταν εισπνέεται μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο αναπνευστικό σύστημα τόσο των ζώων όσο και των ανθρώπων. Ακόμη και οι χαμηλές συγκεντρώσεις αμμωνίας έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν ή επιβαρύνουν τους μηχανισμούς στήριξης αναπνοής. 

Πηγη isleofeco.gr

Μετα απο ερευνα για το προιον κατεληξα οτι η μοναδικη εταιρεια που προσφερει Ζεολιθο καταλληλα επεξεργασμενο για τα πτηνα μας ειναι ο Ζεολιθος της εταιρειας Γεωανθος.
Εαν γνωριζετε και καποια αλλη εταιρεια παρακαλω να με ενημερωσετε ωστε να ενημερωθει το αρθρο!
. Εφαρμοζουμε το υλικο ως εξης¨
Δημιουργούμε ένα υπόστρωμα  3-5 εκ. στον πάτο του κλουβιού. Αναδεύουμε ελαφρά καθαρίζοντας το υπόστρωμα ανα τακτά χρονικά διαστήματα, συμπληρώνοντας όταν χρειάζεται. Το υλικό έχει υποστεί επεξεργασία και είναι απαλλαγμένο από σκόνη, πράγμα που το καθιστά κατάλληλο στο να μην δημιουργείται νέφος σκόνης κατά το πέταγμα των πουλιών μέσα στο κλουβί
ΓΕΩΑΝΘΟΣ Τηλ./Fax: 27510 29651



 Μπορειτε επισης να δειτε το παρακατω video για την χρηση του σαν υποστρωμα στα κλουβια μας 

1 σχόλιο:

  1. Πραγματι βλεπω καλα αποτελεσματα που εδω και 2 χρονια βαζω στα καναρινια μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή