Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Σουπιοκοκκαλο, απο τις πιο σημαντικες πηγες ασβεστιου !

To σουπιοκόκκαλο είναι ένα ελαφρύ, επιμήκη, αντικείμενο αλευρώδη που αποτελείται κυρίως από ασβέστιο - καθιστώντας το τον ιδανικό τρόπο για τη συμπλήρωση της πρόσληψης ασβεστίου στα Πτηνά.Το κυριότερο συστατικό του σουπιοκόκκαλου είναι το ανθρακικό Ασβέστιο (σε 85% περίπου),όπως επίσης και το κύριο συστατικό του κέλυφους των αυγών που γεννούν τα πουλιά.
Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για το σχηματισμό γερών οστών και τη δημιουργία των αυγών κατά την αναπαραγωγική περίοδο.Επίσης είναι απαραίτητο για το νευρικό σύστημα των πτηνών και την επαρκή λειτουργία των οστών.
Τα διάφορα είδη πουλιών έχουν διαφορετικές ανάγκες σε ασβέστιο,τα μικρότερα πουλιά έχουν μεγαλύτερες ανάγκες για ασβέστιο από ότι τα μεγαλύτερα πουλιά. Αυτός είναι και ένας λόγος που βλέπουμε συχνά Δυστοκία σε πιο μικρά είδη πουλιών.
Το ασβέστιο είναι ένα βασικό στοιχείο για όλα τα πτηνά συντροφιάς. Άλλα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο είναι τα φυλλώδη λαχανικά, τα καρότα, το σουσάμι, το μπρόκολο,η πικραλίδα και άλλα χόρτα, το γιαούρτι και τα αμύγδαλα.
Για να απορροφηθεί το ασβέστιο, η βιταμίνη D3 είναι απαραίτητη, η οποία μπορεί να αποκτηθεί μέσω του ηλιακού φωτός φυσικά. Αφήστε τα πτηνά σας να απολαύσουν τις ακτίνες του ήλιου, ώστε η απορρόφηση του ασβεστίου να είναι γεγονός! Το σουπιοκόκκαλο είναι η καλύτερη λύση για τη ποσότητα ασβεστίου που πρέπει να λαμβάνουν τα πουλιά συντροφιάς,χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση άλλων συμπληρωμάτων ασβεστίου(σε υγρή μορφή),με κίνδυνο να προκληθεί ασβεστοποίηση των εσωτερικών τους οργάνων από την υπερβολική δόση που λαμβάνουν.

Το σουπιοκόκκαλο έχει μια κοκκώδη υφή, που θυμίζει ελαφρόπετρα. Αυτή η δομή μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για τη φθορά και το λιμάρισμα του ράμφους του φτερωτού σας συντρόφου. Συστήνεται να έχετε πάντα ένα κόκκαλο σουπιάς στο κλουβί του, για να τρίβει το ράμφος του,εκτός από τη σημαντική ποσότητα ασβεστίου που θα λαμβάνει.



Εκτός από τα πετ σοπ και τα σημεία πώλησης υλικών και αξεσουάρ για τα πτηνά συντροφιάς,μπορείτε να προμηθευτείτε σουπιοκόκκαλο από το ψαρά της γειτονιάς σας,ζητώντας του να σας κρατήσει κάποια ή αγοράζοντας σουπιά ακαθάριστη για να τη μαγειρέψετε.

Η διαδικασία που ακολουθούμε πριν το προσφέρουμε είναι:

1.Πλένουμε καλά τα σουπιοκόκκαλα,αφαιρώντας τυχόν μελάνι και μεμβράνες από τη σουπιά.
2.Τοποθετούμε σε κατσαρόλα τα σουπιοκόκκαλα,σε διάλυμα νερού με ξύδι.
3.Τα βράζουμε για 15-20 λεπτά περίπου.
4.Αφαιρούμε το νερό και ξεπλένουμε πολύ καλά με καθαρό νερό.
5.Στραγγίζουμε και αφήνουμε να στεγνώσουν στον ήλιο,πάνω σε καλοριφέρ ή στο φούρνο της κουζίνας μας.
7.Εφόσον δε περιέχουν καθόλου υγρασία,μπορούμε να τα προσφέρουμε στα πτηνά μας ή να αποθηκεύσουμε κάποια από αυτά σε χαρτί κουζίνας και κουτιά αποθήκευσης.

 Tips- συμβουλές για να προσφέρετε σουπιοκόκκαλο στα πτηνά σας.

Εάν το πουλί σας αγνοεί το σουπιοκόκκαλο δώστε βάση στα παρακάτω
1. Λάθος τοποθέτηση μέσα στο κλουβί.
Η πλευρά η οποία μπορεί να έρθει σε επαφή με το σουπιοκόκαλο,μέσα στο κλουβί, είναι η σκληρή και γυαλιστερή.Γυρίστε το από τη μαλακή και θαμπή πλευρά,ώστε να μπορεί να το ροκανίσει.
2.Το μέγεθος είναι μεγάλο.
Δοκιμάστε να προσφέρετε μικρότερου μεγέθους κόκκαλου σουπιάς και ανάλογο με το μέγεθος του πουλιού.Μπορεί να το φοβάται και να το βλέπει ώς απειλή,με τη μορφή μεγαλύτερου πουλιού.
3.Δεν είναι καλοδιατηρημένο ή μυρίζει.
Ενδέχεται να μην έχει γίνει σωστή επεξεργασία πριν το βάλετε στο κλουβί του.Αυτό ίσως το απωθεί επειδή μυρίζει ή έχει έντονη αλμυρή γεύση.Πλύνετε καλά το κόκκαλο σουπιάς με νερό και ξύδι(έχουμε αναφέρει τη διαδικασία) και αφού στεγνώσει καλά ξαναδοκιμάστε.
4.Σε μορφή σκόνης.
Εάν το πουλί συνεχίζει ακόμη να αγνοεί το σουπιοκόκκαλο, μπορείτε να ξύσετε λίγο επάνω στην τροφή του(αυγοτροφή ή στα φρεσκοκομμένα φρούτα και λαχανικά), περίπου μια φορά την εβδομάδα.Η διαδικασία είναι πολύ απλή και εύκολη,με ένα μαχαιράκι τρίβεται πολύ εύκολα ή με το λεπτό τρίφτη για το τυρί μας.
5.Παχνίδια από σουπιοκόκκαλο.
Δημιουργήστε παιχνίδια και δραστηριότητες με κύριο υλικό το σουπιοκόκκαλο και κομμάτια αυτού...


Πηγη    http://www.birdnest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου