Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Μεταλλικα Στοιχεια.

Κάθε ζωντανό κύτταρο στο πλανήτη εξαρτάται απο ανόργανα μεταλλικά στοιχεία για τη σωστή λειτουργία και κατασκευή του. Τα μεταλλικά στοιχεία χρειάζονται για τη σωστή σύνθεση των υγρών του σώματος, τη διαμόρφωση του αίματος και των κοκκάλων, τη διατήρηση της σωστής νευρικής λειτουργίας, και τον έλεγχο των μυών, συμπεριλαμβανομένου και του καρδιακού μυικού συστήματος. Οπως οι βιταμίνες, δίνουν τη δυνατότητα στο σώμα να εκτελέσει τις λειτουργίες του, όπως την παραγωγή ενέργειας, ανάπτυξη, και ανακατασκευή. Τα μεταλλικά στοιχεία είναι βασικά στοιχεία για τη σωστή αξιοποίηση των βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών, λόγω του οτι εμπλέκονται στις λειτουργίες των ενζύμων. Στη κατηγορία αυτή ανήκουν το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο και τα κάλιο, χλώριο, ιώδιο και νάτριο.

ΑΣΒΕΣΤΙΟ
Ενα απο τα σημαντικότερα στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός του καναρινιού είναι το ασβέστιο (Calcium). Έδώ θα προσπαθήσω να εξηγήσω πώς το ασβέστιο επηρεάζει την υγεία του θηλυκού, το μέγεθος του αυγού, τη ποιότητα του κελύφους και άλλα.
Οπως έχουμε εξηγήσει σε άλλο άρθρο το θηλυκό κατασκευάζει το αυγό στην ωοθήκη. Η μεμβράνη που περικλείει το ασπράδι και το κρόκο, με το ασβέστιο στερεοποείται και δημιουργεί το κέλυφος του αυγού.
Κατα τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το θηλυκό αποσπά απο τα κόκκαλά του ασβέστιο για να δημιουργηθεί το κέλυφος. Εαν το καναρίνι είναι υγιές και καλά ταισμένο τα κόκκαλά του έχουν τη δυνατότητα να αποδώσουν ασβέστιο για τη δημιουργία 3 αυγών. Μια σειρά απο προβλήματα μπορούν να σταματήσουν τον εφοδιασμό των κοκκάλων απο ασβέστιο. Οταν αυτό συμβεί το θηλυκό έχει 3 επιλογές. Στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται ο συνδυασμός και των τριών μαζί.
1. Παραγωγή λεπτότερου ή μαλακότερου κελύφους. Σε αυτά τα αυγά δεν μπορεί να διατηρηθεί, σταθεροποιηθεί η υγρασία και τα περισσότερα αφυδατώνονται. Οπως και να έχει το έμβρυο πεθαίνει.
2. Σταμάτημα της παραγωγής αυγών. Η έλλειψη ασβεστίου αναγκάζει το θηλυκό να σταματήσει να παράγει αυγά ή να παράγει πολύ λιγότερα. Σε αντίθετη περίπτωση αν στο καναρίνι έχουμε εφαρμόσει δίετα πλούσια σε ασβέστιο τότε παράγει περισσότερα αυγά.
3. Απόσπαση ασβεστίου απο άλλα όργανα. Εαν συμβεί αυτό τότε ποσότητες ασβεστίου αποσπώνται τόσο απο τους μύες όσο και απο τα νεύρα. Αυτά ομως τα όργανα, για να λειτουργήσουν σωστά,χρειάζονται ασβέστιο. Με την απόσπαση του ασβεστίου αρχίζουν να μη λειτουργούν κανονικά, το θηλυκό αρχίζει σταδιακά να παραλύει και τελικά αποβάλλει το αυγό.
Για τους παραπάνω λόγους πρέπει συστηματικά να εφοδιάζουμε το καναρίνι με ασβέστιο. Οταν δούμε το καναρίνι να παράγει αυγά τότε το εφοδιάζουμε με ασβέστιο. Ετσι τα κόκκαλά του είναι πλήρη και δεν υπάρχει πρόβλημα. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο άνθρωπος. Τη λεγόμενη εκλαμψία. Προσοχή όμως γιατί η υπερβολή μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ασκούμε το καναρίνι για να μπορεί να αποσπά ασβέστιο απο τα κόκκαλα και παράλληλα να παράγει. Μπορούμε να το πετύχουμε δίνοντάς του μεγάλες και μικρές ποσότητες ασβεστίου σε μιά δίετα. Ετσι ο μεταβολισμός του καναρινιού αποκτά την ικανότητα να μετακινεί ασβέστιο και προς τις δύο κατευθύνσεις πολύ γρήγορα χωρίς να επηρεάζεται.
Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντική πρέπει να είναι η ποιότητα του ασβεστίου. Μπορείτε να το εφοδιαστείτε και σε στερεή και σε υγρή μορφή απο τα καταστήματα ωδικών.





ΦΩΣΦΟΡΟΣ
Ο Φώσφορος χρειάζεται για πολλές χημικές αντιδράσεις στο σώμα. Χρειάζεται γισύνθετη βοήθεια που κανονίζει τη σωστή κατονομή ενέργειας στο σώμα του καναρινιού. Μετά το ασβέστιο είναι το δεύτερο πιο σημαντικό μεταλλικό στοιχείο στον οργανισμό. Αποτελεί το 1% του βάρους του σώματος. Μαζί με το ασβέστιο αποτελεί, με την μορφή του φωσφορικού ασβεστίου, δομικό στοιχείο των οστών. Βοηθάει στο μεταβολισμό τόσο των λιπαρών οξέων όσο και των υδατανθράκων και εφοδιάζει με ενέργεια τον οργανισμό του καναρινιού. Εμπλέκεται σχεδόν σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού και είναι μέρος του γενετικού κώδικα των κυττάρων. Είναι ενα μαλακό, μή μεταλλικό στοιχείο που βρίσκεται στο αίμα, στα υγρά γύρω και μέσα στα κύτταρα, και σε διάφορα όργανα όπως η καρδιά, τα νεφρά, ο εγκέφαλος και οι μύες.
Προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες, βοηθάει άλλα θρεπτικά συστατικά, ορμόνες και χημικά στη σωστή λειτουργία τους. Χρειάζεται για τη σωστή νευρική και νεφρική λειτουργία Πάντα πρέπει να υπάρχει σωστή ισορροπία μεταξύ ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου. Εαν η μεταξύ τουε σχέση διαταραχθεί αυτό επηρεάζει το σώμα. Μπορούμε να το βρούμε, οπως το ασβέστιο, στα όστρακα, στο σουπιοκόκκαλο και στις πράσινες τροφές Επίσης στα σπαράγγια, στα δημητριακά, στο καλαμπόκι, στο σκόρδο, στα καρύδια, στο σουσάμι, στα αυγά. Η έλλειψή του παρατηρείται σπάνια και έχει να κάνει, σε συνδυασμό με το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τη βιταμίνη
D, με τη πρόκληση ραχιτισμού στα καναρίνια και παράλληλα, όπως αναφέραμε παραπάνω, στη μείωση της παραγωγής αυγών απο τα θηλυκά. Επίσης δημιουργούνται εύθραυστα, μαλακά κόκκαλα, πόνοι στα κόκκαλα, ακανόνιστη αναπνοή, ευαισθησία στο δέρμα, αστάθεια, αδυναμία, τρέμουλο, απώλεια βάρους

ΜΑΓΝΗΣΙΟ
Το Μαγνήσιο είναι ενα άσπρο μέταλλο που βρίσκεται στη φύση. Περισσότερη απο τη μισή ποσότητα που υπάρχει στο σώμα του καναρινιού τη βρίσκουμε στα κόκκαλα και την υπόλοιπη στα κύτταρα, τους μύες και το αίμα. Είναι ζωτικός καταλύτης στη λειτουργία των ενζύμων και ειδικά αυτών που παράγουν ενέργεια. Επίσης βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και του καλλίου. Μαζί με το ασβέστιο και το φώσφορο αποτελεί δομικό στοιχείο των οστών και παράλληλα δομικό στοιχείο των μυικών κυττάρων. Βοηθάει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων. Μαζί με τη βιταμίνη B6 βοηθάει στη μείωση και διάλυση του φωσφορικού ασβεστίου στα νεφρά. Βοηθάει στη πρόληψη της οστεοπόρωσης, καρδειαγγειακών ασθενειών και μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης. Ρυθμίζει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος του καναρινιού και η έλλειψή του οδηγεί στο σταμάτημα της ανάπτυξης του καναρινιού ή στην επιβράδυνση της ανάπτυξης και πολλές φορές στο θάνατο. Παράλληλα όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, σε συνδυασμό με το ασβέστιο, το φώσφορο και τη βιταμίνη D, μειώνεται η παραγωγή των αυγών ή παράγονται αυγά με πολύ λεπτό κέλυφος
Μπορούμε να το βρούμε στα μήλα, στα βερύκοκα, στη πανάνα, στο σκόρδο, το γκρέιπφρουτ, το λεμόνι, στο μίλλετ, στα πράσινα φύλλα λαχανικών, στο σουσάμι, στα ροδάκινα, στα καρύδια. Επίσης στο χαμομήλι, τη μέντα, το αντίδι, το λυκίσκο. Είναι προτιμότερο να λαμβάνεται σε συνδυασμό με ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες Β και βιταμίνη Ε.

ΚΑΛΙΟ - ΧΛΩΡΙΟ - ΝΑΤΡΙΟ - ΙΩΔΙΟ
Είναι ανόργανα στοιχεία αλλά η σημασία τους για τη λειτουργία των κυττάρων μπορούμε να πούμε οτι είναι καθοριστική. Παράλληλα απο την ύπαρξή τους εξαρτάται η νεφρική αλλά και πεπτική λειτουργία. Μπορούμε να τα βρούμε στο σουπιοκόκκαλο και στο αλάτι. Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση του αλατιού. Η διάλυσή του στο νερό και η χορήγησή του με αυτο το τρόπο ΘΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ τα καναρίνια. Αν ποτέ χρειαστεί, ρίξτε πολύ λίγη ποσότητα αλατιού στη τροφή. Γενικά δύσκολα παρατηρείται έλλειψη στον οργανισμό στα συγκεκριμένα στοιχεία. Το Κάλλιο είναι το τρίτο πιο σημαντικό μεταλλικό στοιχείο, δρά σαν ηλεκτρολύτης και το βρίσκουμε στα φρούτα και λαχανικά (μπανάνα, σκόρδο, καρύδια, πατάτες, βερύκοκα, σπανάκι). Το Ιώδιο είναι ζωτικό στοιχείο για τη καλή λειτουργία του θυροειδή.

Επίσης τα παραπάνω στοιχεία μπορούμε να τα βρούμε στο εμπόριο σα συμπλήρωμα διατροφής σε διάφορα σκευάσματα.



Αρθρο του  ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Πηγη canarybreeder.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου