Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Yorkshire canary challenge !

Based on a fine idea of Tony Ruiz,one of the greatest,yorkshire breeders, the Yorkshire canaries challenge!!! Please watch the video and choose the best one, the second,the third etc.
These yorkies are bred and banded in Greece,from parents that are bred in Greece and selected from the breeder. This is the point that many breeders lost.Breeding and developing your stock means that you are trying to be better working with your birds,perhaps with a few adds every year.In nowadays breeders think that the way to success is to buy quality birds from famous breders,ready pairs and put them in a breeding cage...Birds are NOT mine. I hope that one day i will breed birds like these.
Keep in  mind that we are at the end of the molting season so the birds are not ready, missing tails etc.
Birds will be avalaible for sale at the end of November!





Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Παθολογικη πτερορροια των πτηνων !

Παθολογικη πτερορροια θα ονομάσουμε τη μη φυσιολογική απώλεια φτερών που συνήθως παρατηρείται εκτός της προαναφερόμενης περιόδου και που συνήθως συνδέεται με παθολογικούς παράγοντες. Συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρείται τοπική απώλεια φτερών η οποία συνήθως ξεκινά από το φτέρωμα του κεφαλιού. Αυτού του είδους πτερόρροια μπορεί να οφείλεται (η τοποθέτηση έγινε κατά σειρά σπουδαιότητας από τη μικρότερη στη μεγαλύτερη)


  • Στις συνθήκες διαβίωσης του πτηνού
  • Σε ψυχολογικούς παράγοντες
  • Σε διατροφικούς παράγοντες
  • Σε παρασιτισμό
  • Σε Ορμονικές διαταραχές
  • Σε κύστεις
  • Σε ανικανότητα συντήρησης του πτερώματος
  • Σε μολύνσεις από βακτήρια ή μύκητες ή ιούς


Συνθήκες Διαβίωσης του Πτηνού

Οι συνθήκες διαβίωσης παίζουν σημαντικό ρόλο. Έτσι ένα μικρό κλουβί ή η τοποθέτηση πατήθρων κοντά στα κάγκελα του κλουβιού είναι οι υπαίτιοι για την καταστροφή των φτερών στην περιοχή πτερύγων και ουράς. Αντίστοιχα, εξογκώματα στο κλουβί ή λάθος τοποθετημένα είδη εστίασης έχουν όμοια αποτελέσματα. Επιπλέον οι εφημερίδες ή τα χαρτιά των περιοδικών στο πάτωμα, βάφουν το πτέρωμα με μελάνι το οποίο είναι τοξικό για τα πτηνά (ενίοτε και για τον άνθρωπο).

Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι σύντροφοι μέσα στο κλουβί. Πολλές φορές η μη σωστή προετοιμασία ζευγαρώματος στα καναρίνια οδηγεί σε ραμφισμούς και διεκδικήσεις τροφής και χώρου, ενώ η ανία στα ψιττακοειδή και η έλλειψη συντρόφου ή η επαφή με τον άνθρωπο οδηγεί σε ραμφισμούς.

Η υγρασία επιπλέον παίζει σημαντικό ρόλο. Ένα θερμό και ξηρό περιβάλλον (δωμάτιο σπιτιού το χειμώνα) οδηγεί σε εύθραυστο πτέρωμα. Όμοια αποτελέσματα έχει και ο χώρος της κουζίνας στα πτηνά.

Το ηλιακό φώς επιδρά θετικά στην ανάπτυξη των φτερών και είναι αναγκαίος παράγοντας στη διαβίωση του πτηνού. Εναλλακτικά μπορούν να τοποθετηθούν ειδικές λάμπες οι οποίες παράγουν τη χρήσιμη ακτινοβολία του ηλίου.
Ψυχολογικοί Παράγοντες

Στους ψυχολογικούς παράγοντες θα εντάξω τη φοβία από άλλα ζώα στο σπίτι (πχ γάτες), την αλλαγή του περιβάλλοντος διαβίωσης (μεταφορά), την εισαγωγή νέων πτηνών στην εκτροφή, ακόμη και η αλλαγή επίπλων στο χώρο.

Διατροφικοί Παράγοντες

Οι διατροφικοί παράγοντες συνδέονται άμεσα, από την ποικιλία των σπόρων που θα πρέπει να χορηγούνται στο πτηνό αναλόγως του είδους, τα συμπληρώματα που χορηγούνται (ασβέστιο, βιταμίνες, πρωτεΐνες κτλ) και τέλος με τον τρόπο διατήρησης της τροφής και ειδικά των σπόρων. Προσωπικά χρησιμοποιώ αεροστεγή γυάλινα βάζα στα οποία τοποθετώ 1 κιλό τροφή, με σκοπό την γρήγορη ανανέωσή της με φρέσκια. Σημαντικό ρόλο εδώ παίζει και η βιταμίνη Α η οποία σε σπόρους η παρουσία της είναι φτωχή, με αποτέλεσμα τη συχνή η παρουσίαση προβλημάτων. Η έλλειψη βιταμινών εκφράζεται με απροθυμία κίνησης και το πτηνό σε προχωρημένα στάδια (ανάλογα και την έλλειψη βιταμίνης) στηρίζεται στους ταρσούς-μετατάρσια και στις φτερούγες, ενώ τα δάχτυλα μαζεύονται σα γροθιά. Όμοια η έλλειψη πρωτεϊνών (αυγό/αυγοτροφή) επηρεάζει τη σωστή ανάπτυξη το πτερώματος.

Θεραπεία

Για τους παραπάνω παράγοντες η αντιμετώπιση είναι συχνά εύκολη, αρκεί να εντοπίσουμε το λόγο εξαιτίας του οποίου παρουσιάστηκε το πρόβλημα. Έτσι με σωστή τοποθέτηση των υλικών του κλουβιού, ή αντιμετώπισης των ψυχολογικών αιτιών ή χορήγηση καθαρής τροφής και πολυβιταμινών οδηγεί σε φυσιολογική ανάπτυξη του πτερώματος.

Παρασιτισμός

Εδώ τα πράγματα αρχίζουν να σοβαρεύουν. Αυτό διότι υπάρχουν πολλών ειδών παράσιτα τα οποία χωρίζονται στα εξωπαράσιτα και στα παράσιτα που προσβάλουν το πτηνό εσωτερικά.

Εξωπαράσιτα

Στα εξωπαράσιτα προσβάλλεται άμεσα το πτέρωμα. Τέτοια είναι οι ψείρες, οι οποίες προσβάλουν συνήθως το κεφάλι, τον τράχηλο και την ουρά, σημεία δηλαδή που το πτηνό δύσκολα ραμφίζει. Συνήθως στις ρίζες των φτερών οι θηλυκές ψείρες εναποθέτουν τα αυγά τους. Αποτέλεσμα αυτών είναι ο έντονος κνησμός και ως θεραπεία τα απλά σπρέι ή σκόνες καταπολεμούν την ψείρα. Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι εκτός του πουλιού και του κλουβιού καλό είναι να ψεκάζεται και ο γενικότερος χώρος διαβίωσης και να απολυμαίνεται, ώστε να αποφευχθεί επαναπροσβολή.

Επιπλέον των ψειρών σε αυτά τα παράσιτα εντάσσονται και τα ακάρεα των γεννών Cnemidocoptes pilae, Cnemidocoptes jamaicensis, Cnemidocoptes mutans, Cnemidocoptes laevis τα οποία προσβάλουν το ράμφος και ειδικότερα τα πόδια σχηματίζοντας τη γνωστή ποδάγρα (δεν πρέπει να συγχέεται με την ευλογιά που έχει άλλη μορφή και αφήνει πληγές). Αντίστοιχα στο ράμφος παρατηρούνται λευκό υλικό το οποίο παρουσιάζει ανωμαλίες. Σημεία αυτά παρατηρούνται μικρές γυμνώσεις στα πόδια από ραμφισμούς στο ράμφος από την τριβή με τις πατήθρες. Στο εμπόριο υπάρχουν κατάλληλα φάρμακα από όλες τις εταιρείες με πιο γνωστό την epithol ενώ επιτακτική κρίνεται και η απολύμανση με μπεταντίν, ειδικότερα των πατηθρών του κλουβιού και αν είναι δυνατό καθημερινά.

Τα ακάρεα Cnemidocoptes passerum, Cnemidocoptes gallinae, Cnemidocoptes pilae εισέρχονται περιφερειακά της βάσης του καλαμιού του φτερού κυρίως στη ράχη του πτηνού. Τα συμπτώματα είναι ίδια με τα παραπάνω και τα κοινά αντιπαρασιτικά σπρέι έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στην καταπολέμησή τους. Επιπρόσθετα υπάρχουν και τα Syringophilus bipectianatus ή κατά πολλούς πτεροφάγος ή ψώρα καλαμιού, που προσβάλει τη βάση του καλαμιού στο οποίο εισέρχεται και το πριονίζει εσωτερικά δίνοντας οδοντωτή υφή. Στο εσωτερικό τους παρατηρείται μια αλευρώδης φαιοκίτρινη μάζα.

Τέλος άφησα τη κόκκινη ψείρα λόγω της ιδιομορφίας της. Το συγκεκριμένο παράσιτο δρα κυρίως τη νύχτα, έχουν χρώμα καστανό και όταν έχουν πιεί αίμα γίνονται κόκκινα. Δεν παρασιτούν πάνω στο πτηνό (συνήθως) και την ημέρα αποσύρονται σε σχισμές. Ένας τρόπος εντοπισμού τους είναι η κάλυψη της οροφής του κλουβιού αποβραδίς με λευκό πανί ή η τοποθέτηση τσαλακωμένης χαρτοπετσέτας μέσα σε αυτό. Το πρωί παρατηρούνται μικρά κόκκινα ή καφέ στίγματα. Ως σύνηθες φάρμακο προτείνεται η χρησιμοποίηση των απλών αντιπαρασιτικών σπρέι, τα οποία όμως δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ως καλύτερη λύση είναι 1 σταγόνα frondline στη πλάτη του πουλιού, το οποίο είναι αντιπαρασιτικό για σκύλους - γάτες.

Εσωπαράσιτα

Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται λίγο. Και αυτό καθόσον το κύριο αίτιο δεν είναι ορατό με το μάτι αλλά υπάρχει η υποψία και τα σωστά αποτελέσματα τα δίνει η εργαστηριακή εξέταση. Οπτικά συνήθως εδώ έχουμε ανορθωμένο πτέρωμα ή εντοπισμένη συνήθως πτερόρροια.

Το κύριο και σύνηθες αίτιο αποτελούν τα ακάρεα τραχείας, τα οποία συναντώνται κυρίως στα καναρίνια και λιγότερο στα ιθαγενή και ψιττακοειδή. Με την προσβολή από το είδος ακάρεως και εξαιτίας του κνησμού, το πτηνό αφαιρεί το πτέρωμά του. Διεξοδικά το συγκεκριμένο σημείο αναλυτικά το έχω παρουσιάσει στο άρθρο

Ακάρεα της τραχείας

Άλλα εσωπαράσιτα αποτελούν τα γνωστά σε όλους στρογγυλά σκουλίκια (είδος Ascaridia galli, Ascaridia hermaphrodida και Ascaridia platyceri) τα οποία προσβάλουν το δωδεκαδάκτυλο και στα συμπτώματα παρατηρείται διάρροια, (εκτενώς αναλύεται εδώ ανορεξία, απώλεια βάρους, υπνηλία, ανορθωμένο πτέρωμα μερική ή ολική πτερόρροια η οποία εξαρτάται από το μέγεθος της προσβολής.

Επιπρόσθετα υπάρχουν τα πλατιά σκουλήκια, τα κοκκίδια και οι τριχομονάδες στα οποία δεν έχουμε εμφανή πτερόρροια, αλλά ανορθωμένο πτέρωμα.

Ορμονικές Διαταραχές

Τα επινεφρίδια, οι θυρεοειδείς αδένες και οι γεννητικοί αδένες συνδέονται άμεσα με την πτερόρροια ή την καταστροφή των φτερών. Έτσι η έλλειψη ιωδίου, ειδικά σε παπαγάλους, προκαλεί δυσλειτουργία των θυρεοειδών αδένων με κύριο σύμπτωμα τη δύσπνοια.

Στα καναρίνια τώρα η εντοπισμένη πτερόρροια στην περιοχή της κεφαλής σε πολλές περιπτώσεις (σύμφωνα με τη βιβλιογραφία) συνδέεται με τη λειτουργία των επινεφριδίων και των γεννητικών αδένων. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, σε αυτές τις περιπτώσεις χορηγείται τεστοστερόνη ενδομυϊκά ή από το στόμα. Στη δεύτερη περίπτωση διαλύουμε 10mg ουσίας σε 3ml νερό και από το διάλυμα δίδονται 5 σταγόνες στο στόμα 1 φορά την εβδομάδα για 6 μήνες. Προσωπικά πιστεύω ότι πιο σύνηθες είναι η εντοπισμένη πτερόρροια να οφείλεται σε μυκητιάσεις ή άλλους παράγοντες παρά σε ορμονικές διαταραχές και καλό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να πραγματοποιείται ειδική εξέταση από πτηνίατρο.

Κύστες

Οι κύστεις εμφανίζονται κυρίως σε καναρίνια και ειδικότερα στη ράτσα Gloster, τα οποία έχουν πιο μαλακό πτέρωμα. Στους παπαγάλους εμφανίζονται συνήθως κατά την πρώτη αλλαγή του πτερώματος ή μετά από τοπικούς τραυματισμούς. Οι κύστεις στην ουσία είναι κίτρινες ή λευκοπές ασβεστώδους σύστασης μάζες στο δέρμα ή στα φτερά του πτηνού. Σχηματίζονται λόγω του ευαίσθητου πτερώματος ή σε τραυματισμούς της περιοχής, με αποτέλεσμα το νέο φτερό να μην μπορεί να διαπεράσει το στρώμα του δέρματος και να αναπτύσσεται υποδόρια. Έτσι λοιπόν εμφανίζονται οι κύστεις και δημιουργούν ανησυχία στο πτηνό και συνήθως τις τσιμπούν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δευτερογενείς μολύνσεις. Ως θεραπεία προτείνεται η αφαίρεση αυτών συνήθως από πτηνίατρο.

Ανικανότητα Συντήρησης του Πτερώματος

Η αδυναμία συντήρησης του πτερώματος οφείλεται σε δυσλειτουργία του ουροπυγικού αδένα, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή πάνω από την αμάρα. Το θέμα έχει αναλυτικά παρουσιασθεί στο παρελθόν στο άρθρο Λοίμωξη του ουροπυγικού αδένα (Ουροπυγίτιδα ή Σπυρί)

Μολύνσεις από Βακτήρια ή Μύκητες ή Ιούς

Σχετικά άρθρα: Μικρόβια: Ιοί, Βακτηρίδια και Μύκητες και Λοιμώδη νοσήματα στα πτηνά συντροφιάς

Εδώ τώρα ανοίγουμε ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο το οποίο είναι δύσκολο η διάγνωση να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συνδρομή σχετικού πτηνιάτρου.

Βακτήρια

Η μόλυνση εμφανίζεται συχνά στο εσωτερικό των πτερύγων με τη μορφή εκζέματος και επεκτείνονται στη κοιλιά και στο θώρακα. Συχνά η προσβολή αυτή μοιάζει με προσβολή από μύκητες. Συχνή είναι και η προσβολή από σταφυλόκοκκους που καταλήγει σε σοβαρή δερματοπάθεια.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία, λόγω σημαντικότητας της ασθένειας, θα μου επιτρέψετε να αναφέρω την ψιττάκωση ή ορνίθωση, η οποία προσβάλει κυρίως τα αναπνευστικό σύστημα και η οποία οφείλεται στο βακτήριο (χλαμύδιο) Chlamydiophila psittaci. Η προσβολή αφορά όλα τα πτηνά και μεταδίδεται και στον άνθρωπο. Ειδικά η μετάδοση στον άνθρωπο, η αρρώστια είναι πολύ επικίνδυνη. Συμπτώματα είναι η επιπεφυκίτιδα, αδυναμία, τα ρινικά και οφθαλμικά εκκρίματα (συνδυαζόμενα με τοπική πτερόρροια) και παράλυση. Στη χρόνια μορφή δεν παρατηρούνται εκκρίματα. Ως θεραπεία συνιστάται η χορήγηση φαρμάκων με βάση την πενικιλίνη, ιδανική για τα αναερόβια βακτήρια ή φάρμακα με τετρακυκλίνες.

Μύκητες

Οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί οι οποίοι βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον. Είναι εύκολο να αναπτυχθούν, η προσβολή όμως οργανισμών (ανθρώπου, ζώων κτλ) εξαρτάται από την άμυνα του κάθε οργανισμού. Έτσι ένας υγιής οργανισμός έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τους μύκητες, ενώ ένας εξασθενισμένος (πχ ένα πτηνό μετά από συχνή χορήγηση αντιβιώσεων) δεν μπορεί να αντιδράσει και η ανάπτυξη στο δέρμα να είναι ραγδαία. Κύρια χαρακτηριστικά της μυκητίασης είναι η απώλεια πτερώματος από την κεφαλή αρχικά, επεκτεινόμενη στο σώμα του πτηνού. Στο δέρμα μερικές φορές παρατηρούνται τοπικές παχύνσεις (το καταλαβαίνουμε οπτικά σαν ζάρες δέρματος οι οποίες δεν οφείλονται σε αδυνάτισμα), ενώ υπάρχει έντονη μυρωδιά (σαν αμμωνία) στο κλουβί, λόγω των τοξικών εκκριμάτων που παράγουν οι μύκητες. Η διάγνωση γίνεται εργαστηριακά (καλλιέργεια), είναι μεταδοτική στον άνθρωπο και στα λοιπά πτηνά και θανατηφόρος. Ως αντιμετώπιση προτείνεται η άμεση απομόνωση, η ΜΗ χορήγηση αντιβιώσεων, η ενίσχυση του οργανισμού με πολυβιταμίνες η καθημερινή απολύμανση όλων των ειδών με μπεταντίν ή χλωρίνη και η επάλειψη με ιωδιούχο γλυκερίνη (μπενταντίν με γλυκερίνη) σε αναλογία 1προς 6 και εναλλάξ με αλοιφή Lamisil από το φαρμακείο (όχι gel), σε όλα τα φτερά του πουλιού με προσοχή 1 προς 1 συνολικά για 10 ημέρες.

Εκτός της δερματική μυκητίαση υπάρχουν και μύκητες που αναπτύσσονται στο αναπνευστικό (ασπεργίλλωση) και στο πεπτικό σύστημα, οι οποίοι είναι δύσκολο να εντοπισθούν. Ως φαρμακευτική αγωγή συνίσταται η χορήγηση Nystatine (υπάρχει σε υγρό και σπρέι) ή θειικό χαλκό.

Ιοί

Αποτελεί την προσβολή του πτηνού από ιούς οι πιο γνωστοί είναι


  • Η οφειλόμενη στον ιό Papovavirus ή γνωστή ως γαλλική πτερόρροια, η οποία προσβάλει συνήθως τα νεογνά των ψιττακοειδών.
  • Η οφειλόμενη στον ιό Polyomavirus PBFD, γνωστή ως νόσος του ράμφους και του πτερώματος. Παραλλαγή της αποτελεί η νόσος των νεαρών budgerigars ή BFD στην οποία παρατηρείται αιφνίδιος θάνατος των νεοσσών ή αν επιζήσουν κακή πτεροφυΐα ειδικά στην περιοχή της ουράς και πλάτης.


Δυστυχώς στις παραπάνω περιπτώσεις δεν υπάρχει θεραπεία.




Πηγη ¨http://www.petbirds.gr

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Πως επιλεγουμε την σωστη πατηθρα !




Κατα την προσωπική μου άποψη καθώς και πολλών έμπειρων εκτροφέων του εξωτερικού καθώς και εσωτερικού οι ιδανικές πατήθρες για ένα καναρίνι η οποιοδήποτε πτηνό είναι οι ξύλινες και αν αναρωτιέστε το γιατί δεν χρειάζεται, απλά σκεφτείτε ότι στην ξύλινη πατήθρα το πόδι του πτηνού γυμνάζεται και εξασκείτε καλύτερα. Επίσης τα νύχια των καναρινιών  καθαρίζονται  πιο εύκολα με την τριβή πάνω στην πατήθρα από τι στις πλαστικές και επιπλέον στερεώνονται και καλύτερα .
Μια πατήθρα σωστή πρέπει να προϋποθέτει τα δεδομένα της εν λόγω εικόνας για τους εξής λόγους :
  • Για τη σωστή άσκηση των ποδιών
  • Οι πατήθρες πρέπει να έχουν μεταξύ τους διαφορετική διάμετρο η μία με την άλλη (όταν υπάρχουν πολλές πατήθρες στο κλουβί)
  • Πρέπει να έχουν σχέδιο κυλινδρικό καθαρά για να ασκούνται οι αρθρώσεις των δακτύλων και να μην τραυματίζονται
  • Δεν πρέπει η διάμετρος να είναι τέτοια που το πουλί να μπορεί να την περιβάλλει τελείως με τα δάχτυλα του


Πηγη    https://naturework.wordpress.com/                                                            

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Preparing show cages !

Once show day approaches, make sure the show cages are in tip top condition and sparkling. It would be a pity to have a dirty show cage after all the work that has been put into preparing the birds for a show. Make sure the perches are clean and are in the correct position. Ensure that the perches are not loose and are firmly attached to the show cage. A loose fitting perch can unsettle a Border in the show cage and the bird will loose confidence and not stand at the correct position. It is also important to not have the perches too smooth. If the perch is smooth, the bird may have difficulty and not grip tightly enough and lose position. It is advisable, to use a small blade to roughen the perch to assist the bird.
Read the show schedule carefully and enter your birds in their correct classes. If you are unfamiliar with the classes, get the help of an experienced breeder in the club to assist you. They will only be too willing to help. Send your entries off in plenty of time so that you get your show cage stickers back well before the day of the show.
On the day of the show, allow plenty of time for the birds to eat and drink before they are caged. They will now be confident to jump into the show cage with minimal assistance from the breeder. Check that each bird has been placed in its correct class and the show cage sticker has been placed in the correct position on the show cage. Make sure the perches are clean and tight. Don’t forget your drinkers and bring along some fresh green food to feed your birds after the judging has been completed and the show is open to the public.
If the club allows exhibitors to view the judging, take the opportunity to stay and watch. it is a very valuable learning experience as you can see your birds as they are being judged and watch how they perform. You will also learn about the judging process and can compare and gauge your birds against those of your friends and other exhibitors. The Border Fancy Canary Club of Victoria encourages breeders to stay and view the judging at all of its shows. The judge will usually only has a limited time to assess each bird.

source :  http://www.vicbordercanaryclub.com.au/

Preparing canaries for Show !

Advices from  Naomi Cisper

Preparing Canaries for Show.Catch all birds you anticipate showing eight to ten weeks ahead of the show. Pull broken wing and tail feathers so they will grow back completely before the show. Check for missing toes; these birds are still good for breeding but not for show. Trim their beaks and toenails. Rub a small amount of oil (olive, mineral, etc.) into their legs taking care not to get oil on the feathers. Place each bird in an individual cage and study them for
undesirable characteristics: crooked beak, crossed wings, fan tailed, etc. Study body type for desirable characteristics. Make a final selection of which birds to show including a couple of spares and keep them in individual cages. This will prevent gloster coronas from being picked and lizard rowings from fading and feathers being pulled out by other birds. Keep cages clean, offering baths as often as possible. Spray each bird several times each week with whatever mixture you use in the mornings. Three are listed
for your use:


1. Two tablespoons of Listerine to
one quart of water.
2. One tablespoon Listerine plus
two teaspoons glycerin to one quart of
water.
3. One teaspoon each of Epson
Salts, Listerine, malt vinegar, and glycerin
to one quart of boiling water. Use
this spray while somewhat hot.



source :  https://journals.tdl.org/watchbird/

Non-toxic and safe plants for birds.

SAFE PLANTS FOR BIRDS
Common Name Botanical Name Family Name
Acacia Acacia (many species) Acaceae (Acacia)
African Violets Saintpaulia Species Gesneriaceae (Gesneriad)
Aloe Aloespecies - Watch for spines Liliaceae (Lily)
Areca, Butterfly Cane Chrysalidocarpus Lutescens Palmae (Palm)
Asparagus Fern
(See Ferns)
  Liliaceae (Lily)
Australian Umbrella Tree Schefflera Actinophylla Araliaceae (Aralia)
Baby's Tears Helxine Soleirolii Urticaceae
Bamboo Arundinaria Species Gramineae (Grass)
Bird Nest Fern
(See Ferns)
Aaspleniunz Nidus Filices (Fern)
Begonia Begonia Species Begoniaceae (Begonia)
Bougainvillea Watch For Spines: Nyctaginaceae
Bromeliads: Watch For Spines:
Aechmea Spp.
Bilbergia
Spp., Bronwelia Spp.
Cryptantyhus Spp.,
Guzmania Spp.,
Neoregelia Spp.,
Tillandsia Spp.,
Vriesia Spp.
Bromeliaceae
(Bromellads)
Chickweed Cerastium Vulgatum  
Christmas Cactus Zygocactus or Schlumbergera Species Cactaceae (Cactus)
Cissus Kangaroo Vines Cissus Antartica Vitaceae (Grape)
Coffee Tree Coffea Arabica (Coffee is Toxic) Rubiaceae
Coleus Coleus Spp. Labiatae (Mint)
Corn Plant Dracaena Massangeana Lilaceae (Lily)
Crabapple Malus Spp. Rosaceae (Rose)
Creeping Charlie Pilea Nummariifolia Urticaceae
Dandelion Taraxacum Officinale Compositae (Sunflower)
Dogwood Cornus Species Cornaceae
Donkey Tail
(Burro's Tail)
Sedum Morganianum Crassulaceae (Crassula)
Dracaena Dracaena Species Liliaceae (Lily)
Dragon Tree Dracaena Draco Liliaceae (Lily)
Easter Cactus Rhipsalidopsis Species Cactaceae (Cactus)
Gold Dust Dracaena Dracaena Godseffiana Liliaceae (Lily)
Elephant Foot Tree Beaucarnea Recurvata Llliaceae (Lily)
Eucalyptus Eucalyptus Species-Do Not Use Any Parts Used in Flower Arrangements Myrtaceae (Eucalyptus)
FERNS:
Asparagus,
(Not A True Fern)
Bird Nest Fern
Boston Fern
Brake,Ribbon,Dish
Button
Motherfern
Maidenhair
Sword
Squirrel's Foot,
Deer's Foot, Fiji
Polypody,Ball
Staghorn, Elk's Horn

Asparagus Densiflorus

Asplenium Nidus
Nephrolepsis Bostoniensis
Pteris Cretica
Pellaea Rotundifolia
Asplenium Bulbferum
Adiantum Species
Nephrolepis Exaltata
Davallia Species

Polvpodium Aureum
Platycerium Diversifolium

Liliaceae (Lily)

Filices (Fern)
Filices (Fern)
Filices (Fern)
Filices (Fern)
Filices (Fern)
Filices (Fern)
Filices (Fern)
Filices (Fern)

Filices (Fern)
Filices (Fern)
FIGS:
Creeping Fig
Edible Fig
Fiddleleaf Fig
Laurel Leaf
Rubber Plant
Weeping

Ficus Pumila
Ficus Carica
Ficus Lyrata

Ficus Elastica
Ficus Benjamina

Moraceae (Fig)
Moraceae (Fig)
Moraceae (Fig)
Moraceae (Fig)
Moraceae (Fig)
Moraceae (Fig)
Gardenia Gardenia Jasminoides
(Not Jasmine)
Rubiaceae
Gold Dust Dracaena Godseffiana Liliaceae (Lily)
Grape Ivy Rhoicissus Rhomboidea Vitaceae (Grape)
Hen and Chickens Echeveria And Sempervivum Species Crassulaceae (Crassula)
Hibiscus Hibiscus Rosa-Sinensis Malvaceae (Malva)
Jade Plant Crassula Portulacea or Argentea Crassulaceae (Crassula)
Kalanchoe Kalanchoe Species Crassulaceae (Crassula)
Magnolia Magnolia Species Magnoliaceae (Magnolia)
Mango Mangifera Indica Anacardiaceae
Marigold Tagetes Species Compositae (Sunflower)
Monkey Plant Ruellia Species Acanthaceae
Mother-In-Laws Tongue Sansevieria Species
Watch For Spines
Liliaceae (Lily)
Nasturtium Tropaeolum Majus Tropaeolaceae
Natal Plum Carissa Grandiflora
Only Fruits!
Apocynaceae (Oleander)**|
Nerve Plant Fittonia Verschaffeltii Acanthaceae
Norfolk Island Pine Araucaria Excelsa Araucariaceae
PALMS:
Areca
Bamboo, Fern
Date
European Fan
Fan


Fishtail

Howeia
Kentia
Lady
Parlour

Phoenix (Date Palm)
Pony Tail Palm
(Not A True Palm)
Pygmy Date
Rhapis
Roebelin, Lady Palm
Sago (Not a true palm) Sentry Palm
Wine Palm

Chrysalidocarpus Species
Rhapis Excelsa
Phoenix Dactylifera
Chamaerops Humilis
Trachycarpus Jortunei
Livistona Species,
Chamaerops Humilis
Caryota Species
Fruits Are Toxic
Howeia Species
Howeia Forsteriana
Rhapis Excelsa
Chamaedorea Elegans,
Neanthe Bella
Phoenix canariensis
Beaucarnea Recurvata


Rhapis Excelsas
Phoenix Roebelinsi
Cycas Revoluta
Howiea Species
Jubaea- Fruits Are Toxic

Palmae (Palm)
Palmae (Palm)
Palmae (Palm)
Palmae (Palm)
Palmae (Palm)


Palmae (Palm)

Palmae (Palm)
Palmae (Palm)
Palmae (Palm)
Palmae (Palm)

Palmae (Palm)
Liliaceae (Lily)

Palmae (Palm)
Palmae (Palm)
Palmae (Palm)
Cycadaceae (Cycad)
Palmae (Palm)
Palmae (Palm)
Passion Flower Vine Passiflora Species Passifloraceae
Peperomia Peperomia Species Piperaceae (Peperomia)
Petunia Petunia Species Solanaceae
(Tomato/Potato) **
Pittosporum Pittosporum Species Pittosporaceae
Pony Tail Palm
(Not A Palm)
Beaucarnea Recurvata Liliaceae (Lily)
Pothos Scindapsus Species Araceae (Philodendron
Prayer Plant Maranta Leuconeura Marantaceae (Maranta)
Purple Passion
(Purple Nettle)
Gynura Aurantiaca Compositae (Sunflower)
Pyracantha
(Ripe Berries Only)
Pyracantha Crenato-Serrata Rosaceae ( Rose)
Red-Margined Dracaena Dracaena Marginata Liliaceae (Lily)
Sago Palm
(Not a True Palm)
Cycas Revoluta Cycadaceae (Cycad)
Schefflera (Umbrella) Schefflera Actinophylla Araliaceae (Aralia)
Sensitive Plant Mimosa Species Leguminosae (Pea) **
Snake Plant Sansevieria Species Liliaceae (Lily)
Spider or Airplane Plant Chlorophytum Comosum Liliaceae (Lily)
Swedish Ivy Plectranthus Species,
Coleus Species
Labiatae (Mint)
Rubber Plant Ficus Elastica Moraceae (Fig)
Thanksgiving Cactus Zygocactus or Schlumbergera Species Cactaceae (Cactus)
Thistle Cirsium Species Compositae (Sunflower)
Toyon Tree or California Heteromeles (Phitonia) Arbutifolia  
Holly (Ripe Berries)    
Wandering Jew Tradescantia Fluminensis Commelinaceae
White Clover Trifolium Repens Leguminosae (Pea) **
Umbrella Plant Schefflera Actinophylla Araliaceae (Aralia)
Velvet Plant
(Purple Passion)
Gynura Aurantiaca Compositae (Sunflower)
Yucca Yucca Species-Watch for Spines Liliaceae (Lily)
Zebra Plant Aphelandra Squarrosa
Calathea zebrina
Acanthaceae,
Marantaceae
Bromeliaceae
** These families are usually toxic.


SOURCE :  http://www.multiscope.com

Protozoa Eye Infection by Ginger Wolnik !

There is a trichomonas protozoa infection spreading through birds in California, including canaries. This is currently being researched by Dr. Judy Saint Legend at the San Bernadino satellite of the University of California Davis poultry lab.
The first symptom in the bird is an eye infection. This can spread to the sinuses, which make one or both eyes appear to be swollen. The final stage is to spread to the brain, which kills the bird. Many birds are successful in battling this infection on their own, so it may go into remission for a while, only to erupt again the next year. This infection usually occurs in May, June and July.
Because trichomonas is a protozoa, it is useless to treat with antibiotics or anti-parasite drugs such as invermectin. The recommended treatment is Flagyl. However, this drug can cause kidney damage if given repeatedly or long-term. So, it is best to get a confirmed diagnosis from a qualified avian vet and treat all possibly infected birds one time only.
Flagyl is available by perscription from a vet. However, you can go to the "fish" section of a pet store or aquarium shop and get Fishzol, which is the same drug. The drug is effective by adding to the drinking water. Mix six 250 milligram capsules per gallon of water (open the capsules and dump the powder in the water). Serve as their only drinking water for 7 days. Then give plain water for 7 days, then treat again with Fishzol for a final 7 days. Avoid giving the birds greens when they are getting the treated water in order to encourage drinking the water. Afterwards, give the birds a treatment of Baytril, which is available by prescription from a vet.
This infection can spread to people and cause a severe eye infection, so avoid fluid contact from infected birds with your eyes. It will not kill a human with a healthy immune system, but it can make one miserable.
It seems to spread by aquiring asymptomatic birds and adding them to your aviary. They can seem healthy after a reasonable quarenteen period, then have an outbreak the following spring. They wipe their faces on perches and other birds get infected by wiping their faces on the same perches. There is no reason to believe that birds without symptoms could pass this to others in separate cages, so this should not be a problem at the bird shows.


source :  http://americansingercanary.org/