Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Claudio Lapino, 2016 yorkshire youngsters!

Claudio Lapino, a great Italian breeder of  fine Yorkshires.


















Yorkshire Youngsters 2016 from Ismail Akmese !

Ismail Akmese is a great Yorkshire breeder from Turkey. He is a top class breeder that shares his knowledge about yorkies.I have seen his birds and i am impressed. Ismail really has fantastic birds. I asked him to present us his youngsters and tell us a few things about him. I want to thank him for his support and i am blessed to have friends like him.
"I'm from Bandırma,Turkey,and I'm a member of the society of Bandırma. I have bred yorkshire canaries from 1980. My herd consist of 20 females and 20 males of various colors of yorkshire canaries. I have 120 Yorkshire canary babies in every year. I don't have any other varieties of canaries. My all yorkshire canaries feed their own babies, I don't have any caretaker to feed them. My family also help me in my aviary, I go to competitions with my daughter,we love this hobby and I think that I will continue this hobby until the rest of my life".





Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Οι πιο κοινες ασθενειες στα πτηνα,συμπτωματα,αιτιες,προληψη και θεραπεια ! (μερος Α)

          ΑΝΑΙΜΙΑ
Συμπτωματα
Το πουλι φαινεται λεπτο,το ραμφος και ποδια αποχρωματισμενα,ειναι υποτονικο ,νωθρο.
Αιτιες
Μια μη ισορροπημενη διαιτα μπορει να προκαλεσει μια ανεπαρκεια των ερυθρων αιμοσφαιριων στο αιμα.
Προληψη
Η υγιεινη διατροφη στα πουλια
Θεραπεια
Δωστε στο πουλι πολλα και διαφορα λαχανικα, μια παστα καλη με βιταμινες και υψηλη δοση της βιταμινης Β στο ποσιμο νερο.


            ΚΟΚΚΙΔΙΩΣΗ
Συμπτωματα
Αιματηρη διαρροια, απωλεια βαρους,σαλιαρισμα,θνησιμοτητα μετα απο περιπου τεσσερις μερες..
Αιτιες
Καταποση τροφης η νερου που εχουν μολυνθει απο το σαλιο των μολυσμενω ζωων.
Προληψη
Τακτικος καθαρισμος και απολυμανση των κλωβων και των αξεσουαρ
Θεραπεια
Απομονωση,απολυμανση και επισκεφτειτε τον κτηνιατρο.


          ΚΟΛΙΒΑΚΙΛΛΩΣΗ
Συμπτωματα
Υπνηλια,ελλειψη στην ορεξη,πρασινωπη διαρροια και δυσπνοια.Θανατος στο 50% των περιπτωσεων,ειναι μεταδοτικη στον ανθρωπο.
Αιτιες
Καταποση τροφης η νερου που εχουν μολυνθει
Προληψη
Τακτικος καθαρισμος και απολυμανση των κλωβων και των αξεσουαρ
Θεραπεια
Χορηγηση 1η2 χιλιοστογραμμα στρεπτομυκινης 2 με 3 φορες την ημερα.


          ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ
Συμπτωματα
Δυσκολευεται κατα την εκενωση,κοκκινησμενη και πρησμενη κοιλια. Το πουλι κουναει την ουρα του με σπασμωδικες κινησεις προς τα κατω για να εκκενωσει το εντερο,κοπρανα λιγοστα και κολλωδη.
Αιτιες
Τροφιμα πολυ ξηρα και στυπτικα η αποτομες αλλαγες θερμοκρασιας..
Προληψη
Η υγιεινη διατροφη και ποικιλη,πλουσια σε λαχανικα και φρουτα,προσεχτικα για να αποφευχθουν ακραιες θερμοκρασιες.
Θεραπεια
Αλλαγη των τροφιμων και χορηγηση φαρμακων για την ρυθμιση κυκλοφοριας του εντερου. Μπορειτε επισης να προσθεσετε λαδι ηπατος του μπακαλιαρου (μουρουνολαιο) λυοφιλοποιημενο στον πολτο με τα λαχανικα και τα φρουτα.



          ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑ
Συμπτωματα
Το ματι ειναι κλειστο,τσιμπλιασμενο,ερεθισμενο.
Αιτιες
Αυτη η φλεγμονη οφειλεται σε φυσικα αιτια,χημικα η μικροβια..
Προληψη
Η ζωη σε υγιεινο περιβαλλον
Θεραπεια
Ειναι σκοπιμο να χορηγησετε ενα αντιβιοτικο ευρεως φασματος σε οφθαλμικες σταγονες η ενα αντιβιοτικο οπως η τετρακυκλινη.



       ΑΝΩΜΑΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΡΑΜΦΟΥΣ
Συμπτωματα
Το πανω ραμφος αυξανεται υπερβολικα.
Αιτιες
Ελλειψη σουπιας και αλλα διαιτητικα σφαλματα
Προληψη
Η πλουσια και με ποικιλια υγιεινη διατροφη στα πουλια,παροχη σουπιοκοκκαλου παντοτε
Θεραπεια
Κοψτε τον προεξεχοντα κερατοειδη με ψαλιδι στο σωστο μεγεθος και δωστε κοκκαλο σουπιας η αλεσμενο στην παστα.



         ΒΡΑΧΝΑΔΑ
Συμπτωματα
Το πουλι βηχει και φταρνιζεται απο καιρο σε καιρο αλλα μερικες φορες δεν ειναι αρρωστο.
Αιτιες
Ψυξη,κλιματικες αλλαγες και νευρικο στρες.
Προληψη
Η υγιεινη ζωη και η υγιεινη διατροφη στα πουλια
Θεραπεια
Εγκατασταση του κλουβιου η του πουλιου σε υγιεινο περιβαλλον και με σταθερη θερμοκρασια. Χορηγηση αφεψηματος απο θυμαρι η χαμομηλιου με μελι.



.ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΦΛΕΓΜΟΝΗ,ΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ
Συμπτωματα
Απαθεια,υπνηλια,διαρροια,διψα,απωλεια ορεξης,εξασθενηση ,θνησιμοτητα.
Αιτιες
Ανεπαρκης ποιοτητα τροφιμων,λοιμωξεις,παρασιτα.
Προληψη
Μη ταιζετε πολυκαιρισμενα η χαλασμενα τροφιμα.
Θεραπεια
Η χορηγηση αντιβιωσης μετα απο εξεταση των κοπρανων.




     ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΤΟΥ CLOACA
Συμπτωματα
Μια ασθενεια πιο πολυ διαδεμονη στα θηλυκα απο οτι στα αρσενικα.Η κοιλιακη χωρα πρηζεται και η cloaca ειναι κοκκινη. Το πουλι εχει επισης δυσκολιες στην εεκκενωση τα περιττωματα του κολλανε στα φτερα κατω απο την ουρα.
Αιτιες
Κακη φυσικη κατασταση η λογω γεννησεως αυγων.
Προληψη
Η υγιεινη ζωη και η υγιεινη διατροφη στα πουλια
Θεραπεια
Καθαριστε την περιοχη γυρω απο το οργανο,χορηγηστε αλοιφη που να περιεχει οξειδιο του ψευδαργυρου και υγιεινη και ποικιλη διατροφη.




Με την επιμελεια του Νικου Κωβαιου !




Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Broccoli, facts and benefits!

Broccoli is is a cruciferous vegetable, known scientifically as Brassica oleracea.
It is related to cabbage,kale, cauliflower and Brussels sprouts.
These vegetables are known for their beneficial health effects, and are sometimes referred to as the “super veggies.”
Broccoli is high in many nutrients, including fiber, vitamin C, vitamin K, iron and potassium. Broccoli also contains more protein than most other vegetables.
Broccoli can be enjoyed both raw and cooked, but recent research shows that gentle steaming provides the most health benefits

Nutrition Facts

Raw broccoli contains almost 90% water, 7% carbs and 3% protein, and almost no fat.
Broccoli is very low in calories providing only 31 calories per cup.
The table below contains information on all the main nutrients in broccoli (100 grams of raw broccoli)

Calories34
Water89 %
Protein2.8 g
Carbs6.6 g
Sugar1.7 g
Fiber2.6 g
Fat0.4 g
Saturated0.04 g
Monounsaturated0.01 g
Polyunsaturated0.04 g
Omega-30.02 g
Omega-60.02 g
Trans fat~



Carbohydrate6.6 g
Fiber2.6 g
Sugars1.7 g
Sucrose0.1 g
Glucose0.5 g
Fructose0.7 g
Lactose0.2 g
Maltose0.2 g
Galactose0 g
Starch0 g

Vitamins and Minerals

Broccoli contains a variety of vitamins and minerals.
The most abundant ones are listed below.
  • Vitamin C: An antioxidant, important for immune function and skin health. Half a cup of raw broccoli (45 grams) provides almost 70% of the recommended daily intake.
  • Vitamin K1: Broccoli contains high amounts of vitamin K1, which is important for blood clotting and may promote bone health .
  • Folate (B9): Particularly important for pregnant women , folate is important for normal tissue growth and cell function .
  • Potassium: An essential mineral, beneficial for blood pressure control and preventing cardiovascular disease .
  • Manganese: This trace element is found in high amounts in whole grains, legumes,fruits  and vegetables.
  • Iron: An essential mineral, which has many important functions in the body, such as the transport of oxygen in red blood cells.
Broccoli also contains numerous other vitamins and minerals, in smaller amounts.
In fact, it contains a little bit of almost everything we need.
Bottom line: Broccoli is high in many vitamins and minerals. These include vitamin C, vitamin K, folate, potassium, manganese and iron.



Other Plant Compounds

Broccoli is rich in various antioxidants and plant compounds, which contribute to its health benefits.


  • Sulforaphane: One of the most abundant and extensively studied plant compounds in broccoli. It can have protective effects against various types of cancer .
  • Indole-3-carbinol: A unique nutrient found in cruciferous vegetables, which may have beneficial effects against cancer .
  • Carotenoids: Broccoli contains lutein, zeaxanthin and beta-carotene, which may all contribute to better eye health .
  • Kaempferol: An antioxidant with many benefits for health. It may protect against heart disease, cancer, inflammation and allergy 
  • Quercetin: An antioxidant with numerous benefits, including lower blood pressure in people with high blood pressure .
Bottom line: Broccoli is high in many plant compounds that have been associated with health benefits. The most abundant one is called sulforaphane.

Source :  authoritynutrition.com

Το Μπροκολο και οι θαυμαστες του ιδιοτητες!

Η λέξη μπρόκολο προέρχεται από την ιταλική brocco. Για πολλούς, και ειδικότερα για τα παιδιά, μπορεί να μην είναι το αγαπημένο τους λαχανικό, ωστόσο έχει πολλές ιδιότητες που κάνουν καλό σε ολόκληρο τον οργανισμό. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα λαχανικά για την καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών.

 Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης C, βιταμίνης Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, Β12 και βιταμίνης Α. Επιπλέον, περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο.
το πιο σημαντικό όμως είναι ότι περιέχει όλες αυτές τις βιταμίνες σε μεγάλες ποσότητες! Επίσης το μπρόκολο περιέχει ουσίες οι οποίες δρουν προληπτικά κατά του καρκίνου.

Τα οφέλη που προσφέρει το μπρόκολο στην υγεία μας είναι πραγματικά πολλά ! Παρακάτω αναφέρω τα πιο σημαντικά.
 ● Βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς
● Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
● Διευκολύνει την απορρόφηση σιδήρου στο σώμα μας
● Βοηθάει στην πρόληψη και καταπολέμηση του καρκίνου
● Εξισορροπεί το ζάχαρο στο αίμα
● Βοηθάει στην διατήρηση χαμηλής αρτηριακής πίεσης
● Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης
● Βοηθάει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών
● Προλαμβάνει τον καταρράκτη
● Συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης
● Βοηθάει στην καλή λειτουργία των νεφρών
● Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα
● Δρα επικουρικά στην θεραπεία της αρθρίτιδας
Ας τα δουμε ομως λιγο πιο αναλυτικα....
Και μόνο η παρουσία τόσων πολλών προτερημάτων συντελεί ώστε το μπρόκολο να βοηθά στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας. Περιέχει συστατικά που καταπολεμούν θανατηφόρες ασθένειες όπως ο καρκίνος. Οι βλαστοί από το μπρόκολο έχουν μεγαλύτερη αντικαρκινική δράση από ότι το ώριμο μπρόκολο. Τρώγοντας βλαστούς μπρόκολου συστηματικά προλαμβάνετε τον καρκίνο του στομάχου.
Επιπλέον, μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους. Το δέρμα που έχει καταστραφεί από τον ήλιο ανακουφίζεται ελαφρώς, αφού το μπρόκολο το προστατεύει προφυλάσσοντας σας από ασθένειες όπως ο καρκίνος του δέρματος. Τα καρδιακά προβλήματα μειώνονται και οι πιθανότητες καρδιακών νοσημάτων περιορίζονται στο ελάχιστο.
Αν θέλετε να βελτιώσετε το πρόβλημα του καταρράκτη, αρχίστε να καταναλώνετε βλαστούς μπρόκολου δύο φορές την εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται δραματικά και οι πιθανότητες να αποκτήσετε καταρράκτη, ενώ η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων μπρόκολου δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα λόγω του ψευδάργυρου και των υπόλοιπων – απαραίτητων για τον οργανισμό – μετάλλων που περιέχει.
Θα έπρεπε να θεωρείται δώρο για πολλές εγκύους καθώς περιέχει φολικό οξύ, το οποίο είναι αρκετά σπάνιο. Για αυτόν το λόγο η κατανάλωση μπρόκολου είναι πολύ σημαντική, αφού βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, χωρίς ανωμαλίες.
Το μπρόκολο κάνει πολύ καλό σε όσους πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ η αφθονία του σε βιταμίνη C σας προφυλάσσει από τον πόνο της πολυαρθρίτιδας. Η ανεπαρκής ποσότητα βιταμίνης C είναι η κύρια αιτία που κάποιοι κάνουν εύκολα μελανιές, επομένως η κατανάλωση μπρόκολου βοηθά και στην καταπολέμηση αυτής της ανεπάρκειας.
Επίσης, βοηθά τους ασθενείς με άσθμα λόγω των αντιοξειδωτικών και των αντιφλεγμονωδών παραγόντων του, με αποτέλεσμα πολλά από τα προβλήματα του άσθματος να μειώνονται.

Πίνακας Διαθρεπτικής Αξίας

Μερίδα: 100 γρ.
ποσότητα ανά μερίδα:
θερμίδες 34
θερμίδες από Λίπος 3 (10%)
% ΣΗΔ Συνιστώμενη Ημερήσια Δοσολογία (ΣΗΔ) βασισμένη σε δίαιτα 2.000 θερμίδων
οι τιμές υπάρχει περίπτωση να μην είναι 100% ακριβείς
Πρωτεΐνες                     3g     4%
Υδατάνθρακες             7g    10%
Φυτικές Ίνες                3g      8%
Σάκχαρα                         2g
Λιπαρά                           0g    14%
Κορεσμένα                    0g    10%

                                     βιταμίνες
Βιταμίνη A                                                        31 mg 4%
β-καροτένιο                                                   361 mg 3%
λουτεΐνη και ζεαξανθίνη                                 1121mg
Βιταμίνη E                                                     0,78mg 5%
Βιταμίνη K                                                101,6 mg 97%
Βιταμίνη C                                                  89,2 mg 107%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)                          0,071 mg 6%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)                 0,117 mg 10%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)                           0,639 mg  4%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)         0,573 mg 11%
Βιταμίνη B6                                               0,175 mg  13%
Βιταμίνη B9 (Φολικό DFE)                        63 mg 16%
Χολίνη                                                                   18.7 mg
                                      μέταλλα
Νάτριο                      33 mg
Κάλιο                      316 mg
Ασβέστιο                47 mg
Ψευδάργυρος     0.4 mg
Μαγνήσιο              21 mg
Μαγγάνιο            0.2 mg
Φωσφόρος          66 mg
Σελήνιο              2.5 mg





Πηγη ¨ e-diatrofi.org ,.mylady.gr ,authoritynutrition.com και sigmalive.com

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Πτερορροια, διατροφη και διαχειριση !

Η πτερορροια ειναι μια δυσκολη και κρισιμη περιοδος του ετησιου κυκλου ζωης των πτηνων.Μια περιοδος με πολυ υψηλες απαιτησεις στον τομεα της διατροφης και της ηρεμης διαβιωσης. Αναφερομαστε σε 40 εως 60 ημερες που τα πουλια διακατεχονται απο εντονο στρες και πολυ μεγαλη καταναλωση ενεργειας εως οτου αντικατασταθει και το τελευταιο φτερο.
Στα ενηλικα καναρινια που εχουν περασει ηδη μια πτερορροια στη ζωη τους,ολο το φτερωμα αντικαθισταται με πρωτα τα φτερα πτησης και τελευταια του κεφαλιου.Τα νεαρα πουλια δεν αντικαθιστουν τα μεγαλα φτερα πτησης,ουτε και την ουρα τους. Δυστυχως καποιοι εκτροφεις αναλαμβανουν τον ρολο της μητερας φυσης και αφαιρουν την ουρα για να κερδισουν ενα εκατοστο σε μηκος ενοψει διαγωνισμων.Συνηθως ειναι ομαλη η διαδικασια αντικαταστασης φτερωματος ωστε να μην επηρρεαζεται η ικανοτητα πτησης των πουλιων.Περιπου 2000 φτερα αντικαθιστανται με την διαρκεια φωτισμου να ειναι η βασικη  παραμετρος για να ξεκινησει αυτη η ιδιαιτερη περιοδος.Οταν αρχιζει και μικραινει η διαρκεια της ημερας σηματοδοτειται και η αρχη της πτερορροιας. Αναφερομαστε παντα στην φυσιολογικη  και οχι στην παθολογικη.
Διατροφη κατα την περιοδο της πτερορροιας
Μια διατροφη πλουσια σε πρωτεινες ειναι το κλειδι  για την ταχεια αντικατασταση του φτερωματος σε συνδυασμο με ενα καλο συμπληρωμα βιταμινων και αμινοξεων. Στο εμποριο υπαρχουν τωρα πια πολλα προιοντα που παρεχουν ολες τις απαραιτητες βιταμινες για την περιοδο αυτη, επισης υπαρχουν πολυ χρησιμα συμπληρωματα αμινοξεων αλλα και καποια προιοντα που συνδυαζουν αυτα τα δυο. Οταν πρεπει να παρεχουμε πρωτεινη στα πουλια μας το πρωτο πραγμα που μας ερχεται στο μυαλο ειναι το αβγο,  καλοβρασμενο -τουλαχιστον 15 λεπτα για αποφυγη σαλμονελας- καθως και η αυγοτροφη. Η αυγοτροφη παρουσιαζει το μεγαλο πλεονεκτημα οτι ειναι το καταλληλοτερο μεσο για να περασουν τα συμπληρωματα διατροφης και η χρωστικη στο σιτηρεσιο των πουλιων μας. Ενα σημειο ακομα οπου υπερεχει η αυγοτροφη σε σχεση με το αβγο  ειναι οτι καποιες αυγοτροφες μπορουν να μεινουν στις ταιστρες μας  καθολη την διαρκεια της ημερας χωρις τις αλλοιωσεις που παθαινει το αβγο μετα απο καποιες ωρες σε ζεστο περιβαλλον.Προσωπικα φροντιζω να παρεχω και αυγο και αυγοτροφη ταυτοχρονα.Οι περλες ειναι το νεο διατροφικο υπεροπλο, πολυ ευκολο στην προετοιμασια του και λιγοτερο εκτεθειμενο σε αλλοιωσεις. Αυτος ειναι και ενας σημαντικος λογος που κερδιζει ολο και περισσοτερο εδαφος σε σχεση με τα φυτρα, τους βλαστωμενους σπορους.Το μεγαλο στοιχημα ειναι να καταφερουμε να εχουν την καταλληλη αποδοχη απο τα πουλια μας.Στην περιπτωση των βλαστωμμενων σπορων η αποδοχη θεωρειται δεδομενη. Η γυρη  ειναι μια ακομα εξαιρετικη πηγη πρωτεινης, απαραιτητη τοσο στην προετοιμασια αναπαραγωγης οσο και κατα την διαρκεια της πτερορροιας.
Δεν ξεχναμε ποτε τα χορτα και τα λαχανικα για μια ισορροπημενη διατροφη.Ορυκτη αμμος πρεπει να παρεχεται με εξαιρεση περιπτωσεις που τα πουλια ταιζουν νεοσσους οπου ειναι απαγορευτικη η χορηγηση της.Φρεσκο δροσερο νερο και σουπιοκοκκαλο πρεπει να παρεχονται καθολη την διαρκεια του ετους και ιδιαιτερα τις ζεστες ημερες που διαρκει η πτερορροια. Επειδη αυτη η περιοδος ειναι συνωνημη του στρες και οτι αυτο συνεπαγεται (μυκητες κτλ), καλο θα ηταν να παρεχεται και μηλοξυδο για μια βδομαδα καθε μηνα.
Διαβιωση
Θα πρεπει να εξασφαλισουμε οτι τα πουλια μας θα εχουν αφθονο χωρο να πεταξουν, να δυναμωσουν και να αποφευγουμε τον υπερπληθυσμο στις κλουβες πτησης η στα κλουβια διαμονης.Η δυνατοτητα του μπανιου θα πρεπει να καθημερινη. Ιδανικη θα ηταν η προσθηκη αλατων η ξυδιου στο νερο της μπανιερας για να περιοριζεται ο κνησμος και να ειναι το φτερωμα καθαροτερο και πιο λαμπερο.

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Molting period of our birds !

A bird will naturally shed its old feathers and replace them with new ones. Feathers, which are “dead” organic parts - like human fingernails - cannot be repaired by a bird’s natural processes, so they are replaced instead. Like a hair follicle, a feather follicle will not stimulate growth for a new feather unless the old one has been removed. This removal process is called molting.
Seasonal Molting
Different species of birds molt at different times, and molting often coincides with the seasons, migrations, nutritional status, or reproductive cycle. Besides replacing old or damaged feathers, molting also helps to regulate a bird’s body temperature during the winter. When you purchase your bird, find out what time of the year you can expect it to start molting.
During its regular molting period, your bird will slowly replace most of its feathers. This is a tough time for your pet. It uses extra energy to generate the new feathers, and is often stressed. Birds that sing or talk will do so less often during its molting period. The period can last anywhere from several weeks to several months. Parrot species in particular are known to have extremely long molting periods.
More than ever, this is the time to ensure that your bird has the nutritional diet that it needs. You should increase the amount of food that you give it by at least 25%. Some stores will sell special molting food, but you can also just add fresh vegetables, fruits, and cereals to your bird’s diet.
It is also important to make sure that your bird’s environment is warm during molting. Feathers function as insulation, and the loss of even a few feathers can make your pet vulnerable to drafts.
Your bird will naturally feel more defensive and fearful during the molting process. In the wild, birds often find a quiet, dark place to rest, as the process consumes much of their surplus energy. Help your bird out by providing it with the quiet that it needs. You can also give it a small measure of privacy by covering part of the cage. Your bird will feel more comfortable and be less stressed during the molting process.
Irregular Feather Loss
If your bird is losing feathers at a time other than its regular molting period, there may be a problem. Often, feather loss due to plucking can be mistaken for molting. Some potential causes of plucking are:
  • Boredom or lack of exercise
  • Too much or not enough natural sunlight
  • Too much or not enough humidity
  • Improper nutrition
  • Illness
In particular, birds will often pluck their own feathers during the winter, when household humidity often drops. Most birds that are kept as pets are naturally used to a rainforest climate, so their feathers can become dry and itchy. To remedy this, be sure that your bird has access to a birdbath, and try lightly misting its feathers with water once a day. This will make its home environment more similar to wet, humid rainforests.
Abnormal Molting
Most species of parrots, cockatoos, and macaws and lovebirds are vulnerable to a virus called Psittacine Beak and Feather Disease (PBFD. PBFD attacks the immune system and the cells responsible for feathers and beaks, and will often show up when birds molt. If your bird’s feathers grow back abnormally, are missing, or are loose immediately after molting, you should immediately contact your veterinarian and make sure that it isn’t sick. There is no cure for PBFD and the disease is highly contagious so prompt treatment and prevention are the best ways to combat this illness.




Source : www.hartz.com/

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

How to colour feed, a great article of Brian Keenan !

Another excellent article of the master of Yorkshire canaries, Brian Keenan. Breeders are confused while colour feeding, they tried alot of products with the aim to find the most suitable. It costs money and it can costs  failures in shows.My choice the last years and most successful till now, is a great product from Standard Laboratory. A new company that  founded  by my good friend George Weeks . specialized in colour feeding. Many champion breeders around the world are using these products with the best results!!!
contact : george@standardlab.co.uk
Learn how to colour feed from the master, Brian Keenan....


Yorkshire Canaries are one of several canary varieties where it is permitted to enhance their natural plumage, a process know as colour feeding. There are several other canary varieties which are also colour-fed, including Norwich, Coloured canaries, Lizards and Stafford canaries.
Colour feeding is easily accomplished today, and has never been simpler.
To most people's minds good colour greatly enhances the birds appearance, although it remains of limited value according to the exhibition standard, where a maximum of 10 points are awarded for colour  so the difference between a moderately coloured specimen and one brimming with strong, evenly distributed colour is only slight, but it can be enough to tip the scales, if the birds are otherwise evenly matched.

How to colour feed

To successfully colour a canary's plumage, the colouring agent needs to be in the blood-stream at the same time as the bird moults. It is common practice to remove first round young birds from their parents when they are three or four weeks old, housing them in small groups for the next two or three weeks of their lives, until the better birds are caged separately to begin their training as potential exhibition stock. The fancier should begin colour feeding between the time the stock is weaned from their parents and when the young birds are caged individually. Because the birds are not actually moulting at this stage, their nest feathers will not show the new colour until they are moulted out, but any odd feathers which do appear, replaced because they have been plucked in the nest perhaps, will carry colour, as the colouring agent will already be in the bird's blood stream. This is important, because colouring should always be even, carried throughout the entire body, and not patchy, which will detract from the end result. A similar pattern is followed for later hatched birds, and finally, once parent stock has finished breeding, they are colour fed as soon as they are removed into their flight cages for mouting out.
Colour-feeding parent stock whilst they are rearing young birds in the nest, will not cause the young birds any harm whatsoever. It will however, partially colour the plumage, including the juvinile bird's flight feathers. Unflighted birds displaying colour-fed wing flights, could potentially disqualify themselves from the unflighted classes if viewed by an inexperienced judge, as he or she may consider the bird to have undergone a second-year moult, to have achieved coloured flights. For this reason, colour feeding is best left until the birds have feathered-up and left the nest, rather than risk disqualification.

Carophyl

Today, almost without exception, breeders use a branded product named carophyl* (Trade mark of Roche Products). Only minute quantities are required to colour-feed canaries, and when used as such, the product is completely harmless. There are three derivatives: Carophyl Yellow, Orange and Red. Yorkshire Canary breeders use the Carophyl Orange product, although some continue to use it's predecessor, Carophyl Red. Carophyl Yellow provides no benefit to Yorkshires, whilst Carophyl Red is too intense for use by all but the most experienced, having been developed for use with red-ground rather than yellow-ground coloured birds. Carophyl Orange however, is a blend of both Red and Yellow, and is designed to deliver exactly the right amount of colouring agent that can be absorbed by the bird. Even potentially overfeeding the colouring agent will not distract from the end result, although it may of course unnecessarily damage the fanciers wallet!

Various ways to feed

Most experienced fanciers have developed their own methods of feeding carophyl, and all achieve effective results. Minute quantities are required, and a rule of thumb is one gram of carophyl per bird, fed throughout the entire moulting season. The effect is immediate, and as soon as the bird consumes the carophyl, the digested results will show in the new feathering. As the bird moults, the new colouring is displayed in the wing butts, down the breast, often showing vividly, until the newly emerging feathering opens fully. The new feathers continue throughout the body, then finally the head and neck areas, with the small areas around he eyes being the last to be moulted out. Fanciers may choose to place a few grains of carophyl into boiling water (which breaks down the oil-base of the product), and use the cooled water to mix their soft food. Alternatively, others allow the boiled water to cool, then mix with further cold water, and feed through the drinking water supply, although this often results in a badly stained bird room floor. Others mix the dry grains of carophyl with boiled egg yolk, and stir this into their soft food mixture, in the knowledge that their birds will pick out the yolk first, and so pick up the colouring quickly, whilst others place carophyl into a salt or pepper-pot, and apply a small amount to the standard soft-food, on a daily basis.
My method is a combination of the above, initially sprinkling a few grains using a pepper pot onto my standard soft food mix, because it saves me making up two different batches of soft food when only a few birds need to be coloured. Once my second round gets underway however, I make up a separate colour food mix, adding carophyl into a carrot base, allowing this to absorb the colouring before mixing it into the softfood base and refrigerating overnight. In the morning, the softfood is a rich orange, and eaten with relish by the chicks. Clear, variegated (including cinnamons) and dark birds are all colour fed, although white ground birds and self or foul green birds are not colour fed. Carophyl will enhance the wing bars of a dominant white canary, resulting in pink wings tails and wing butts, which looks attractive, but debars the exhibit from competing on the showbench.
Enhancing the colour of non-fed greens is simplicity itself, and needs no magic potions or special skills. Just hang the bird in a training cage in the sunshine for a few minutes on warm, sunny days. The effect of the sun's rays will deepen the green body colour, and make the striations blacken and stand out to the best effect. Now everyone enjoys a little sunbathe, from time to time, don't they!

The source of this great article is the official page of YCC : http://www.yccuk.com/briankeenan/

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Απογαλακτισμος νεοσσων καναρινιων !

Οι περισσοτεροι εκτροφεις δινουν τεραστια σημασια και αγχωνονται ιδιαιτερα μεχρι την στιγμη που θα βγει απο το αβγο ο πρωτος νεοσσος, αυτη η υπεροχη στιγμη που περιμενουμε η προετοιμασια μιας ολοκληρης χρονιας να ανταμειφθει. Ενα πολυ ομορφο αλλα και συναμα κρισιμο σταδιο στην αναπαραγωγικη διαδικασια ειναι ομως και  ο απογαλακτισμος των νεοσσων καναρινιων.
Δηλαδη αναφερομαστε στο σταδιο που οι νεοσσοι εχουν αρχισει να τρωνε μονοι τους και πρεπει να διαχωριστουν απο τους γονεις.Θεωρητικα, τα μικρα καναρινια απο την 30η ημερα της ζωης τους ειναι ικανα να αυτοσυντηρηθουν. Παρα πολλοι εκτροφεις σε μικροσωμες ρατσες διαχωριζουν τα μικρα απο τους γονεις απο την 28η μερα.Επειδη ειναι ενα πολυ κρισιμο σταδιο που δημιουργει εντονο στρες σε μικρα και γονεις, θα συμβουλευα να περιμεναμε 2-3 μερες ωστε τα μικρα να κλεισουν,τουλαχιστον, μηνα. Στις μεγαλυτερες ρατσες, στις μεγαλοσωμες ,συνηθως ο μηνας δεν ειναι αρκετος και χρειαζονται τουλαχιστον 3-4 μερες ακομα. Προσωπικα, δεν απογαλακτιζω yorkshire νωριτερα απο την 35η μερα οσο και αν αυτο ακουγεται υπερβολικο.
Συνηθως μετα την τριτη εβδομαδα ειναι ικανα να τσιμπολογουν αυγοτροφη,φρουτα και λαχανικα αλλα σε καμια περιπτωση δεν μπορουν να αποφλοιωσουν σπορους.Δεν πρεπει λοιπον να παρασυρθει ο αρχαριος εκτροφεας και να βιαστει να διαχωρισει τα μικρα απο τους γονεις.
Οταν λοιπον φτασει η στιγμη που θα μπουν τα μικρα σε ξεχωριστο κλουβι θα πρεπει να φροντισουμε να τους παρεχουμε:
Φρεσκο νερο καθημερινα, και τις πρωτες 5-6 μερες ,που θα ειναι στρεσσαρισμενα και ευνοειται η αναπτυξη μυκητων, καλο θα ηταν να προσθεταμε και μηλοξυδο.
Ενα καλο και πλουσιο μειγμα σπορων.
Σε ξεχωριστρη ταιστρα ενα μειγμα απο νιζερ,αποφλοιωμενη βρωμη και αποφλοιωμενο σουσαμι.
Σε καθημερινη βαση αυγο και αυγοτροφη στην οποια προσθετουμε πολυβιταμινη καθε 3 μερες.
Φρουτα καθημερινα
Λαχανικα καθε δευτερη μερα,καλα πλυμενα και στεγνα.
Απο την 6η βδομαδα μπορει να γινει προσθηκη χρωστικης στην αυγοτροφη για τις ρατσες που "βαφονται".
Και φυσικα δεν πρεπει ποτε να λειπει το σουπιοκοκκαλο απο το κλουβι μας.

Η διαμονη τους τωρα....

Τα κλουβια που θα φιλοξενουν τα μικρα θα ειναι καλυτερα να επιτρεπουν την οπτικη επαφη με τους γονεις και  να ειναι σχετικα ευρυχωρα.
Θα πρεπει τα μικρα να μην συνυπαρχουν με ενηλικα πουλια η με πουλια που εχουν 1-2 γεννες διαφορα.
Θα πρεπει να υπαρχουν περισσοτερες απο μια ποτιστρες .
Καλο θα ηταν να υπηρχε υποστρωμα στον πατο των κλουβιων ωστε να αποφευγεται η επαφη με τις ακαθαρσιες (ιδανικη περιπτωση το υποστρωμα με ζεολιθο).
Απο την 6η βδομαδα μπορουν να μπαινοβγαινουν στα εκθεσιακα κλουβια , να αρχισει η εκπαιδευση τους για τους διαγωνισμους.
Μπανιερα και antistress cord που δρουν αγχολυτικα.

Οταν θα ειναι ετοιμοι και δυνατοι οι μικροι μπομπιρες μπορουν να μετακομισουν σε κλουβες πτησεις για να δυναμωσει το μυικο τους συστημα.Φυσικα σε ολο αυτο το χρονικο διαστημα ο εκτροφεας παρατηρει και επεμβαινει οπου χρειαζεται καθως οι αψιμαχιες και τα θεματα κυριαρχιας παντα υπαρχουν.

Αυτο το ατυπο προγραμμα το ακολουθω την τελευταια πενταετια με μηδενικες απωλειες και ολα αυτα που αναφερω προερχονται απο συμβουλες Ελληνων και ξενων καταξιωμενων εκτροφεων.
Καλη επιτυχια !!!

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Yorkshire youngsters 2016 from Dario Piccarreta !

Dario Piccarreta's Presentation of yorkshire canaries for the season 2016 and a few details from the breeding !

"My small herd consists of 12 females and 10 males of various colors and varieties, all-year operation a mixture of canary seed, niger, hemp, flax, perilla, dry pastoncino where the period of the cove add boiled eggs, flour chickpeas, peas thawed rask and germinated seeds.
For staining use a pastoncino to 70% and 30% soft dry with 5 grams off orange.
Predelico pair for one color brindle, white to green .In the period of the suit hang the cage from the aviary swoh.
where to hang the broccoli to stimulate to enter."













Τρίτη 5 Απριλίου 2016

How to make sprouted Chia seeds!

An excellent video guide, the easiest way to sprout Chia seeds! Watch it step by step. You can give sprouted Chia seeds straight to your birds or you can add them to your softfood-eggfood!

How to sprout Quinoa seeds!

A great video guide of a famous blogger. Here you can see how you make sprouted Quinoa seeds. A superfood for humans and animals.You can give sprouted seeds straight to your birds or you can add them to your softfood,eggfood. Enjoy it...


Quinoa seeds and their benefits!

Quinoa, often described as a "superfood" or a "supergrain," has become popular among the health conscious, with good reason. Quinoa (pronounced KEEN-wah or ke-NO-ah) is packed with protein, fiber and various vitamins and minerals. It is also gluten-free and is recommended for people who are on a gluten-free diet.
Often used as a substitute for rice, quinoa is commonly considered to be a grain and is usually referred to as such, but is actually a seed.  When cooked, quinoa is soft and fluffy, with a slightly nutty taste. It can also be made into flour, flakes and various foods like pasta and bread.
Quinoa comes from Peru, Bolivia and Chile. It grows in the Andes Mountains, and for millennia it has been a food staple for the native people there.

There are about 120 species of quinoa and 1,800 varieties. Quinoa seeds can be black, red, white, purple, pink, yellow, gray, orange, green or yellow. In the United States, white (traditional) and red (Incan) quinoa are commonly available. While the white variety is more flavorful, the red contains more nutrients.

Nutrient profile

"Quinoa is a good source of protein, fiber, iron, copper, thiamin and vitamin B6," said Kelly Toups, a registered dietician with the Whole Grains Council. It’s also "an excellent source of magnesium, phosphorus, manganese and folate." Toups emphasized that a "'good source' means that one serving provides at least 10 percent of the daily value of that nutrient, while 'excellent source' means that one serving provides at least 20 percent of the daily value of that nutrient."
A 2009 article in the Journal of the Science of Food and Agriculture stated that quinoa’s "unusual composition and exceptional balance" of protein, oil and fat, as well as its minerals, fatty acids, antioxidants and vitamins, make it a highly nutritious food. The article also noted that phytohormones are found in quinoa, unlike many other plant foods. Phytohormones help regulate plant growth. Some types, called phytoestrogens, are being studied as a treatment for menopause symptoms because they sometimes behave like estrogens in the body.
Here are the nutrition facts for quinoa, according to the U.S. Food and Drug Administration, which regulates food labeling through the Nutrition Labeling and Education Act:
Nutrition Facts
Quinoa (cooked)
Serving size:
(3.5 oz / 100 g)

Calories 120
*Percent Daily Values (%DV) are based on a 2,000 calorie diet.
Amt per Serving %DV*   Amt per Serving %DV*  
Total Fat 2g 3%   Total Carbohydrate 21g 7%
Cholesterol 0mg 0%     Dietary Fiber 3g 11%
Sodium 7mg 0%      Sugars 0.9g  
Potassium 172mg 5%   Protein 4g  
Vitamin A 0%   Calcium 1%
Vitamin C 0%   Manganese 32%
Copper 10%   Iron 8%

Quinoa health benefits

A complete protein
"Quinoa is most famous for being one of the only plant foods that supplies complete proteins, offering all essential amino acids in a healthy balance," Toups told Live Science. Essential amino acids are ones that the body cannot produce on its own, and complete proteins contain all of them in roughly equal measure. There are nine essential amino acids, listed by the National Institutes of Health as the following: histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, threonine, tryptophan and valine. Unlike other grains, quinoa is a particularly good source of lysine, according to the Ohio Agricultural Research and Development Center. Quinoa and other whole grains also contain 25 percent more protein than refined grains, according to Toups.
Anti-inflammatory benefits
Scientists are still working to understand all the implications of chronic inflammation on the body’s health. The Mayo Clinic lists autoimmune disorders like lupus and rheumatoid arthritis, asthma, inflammatory bowel disease and Chrohn’s disease as problems in which chronic inflammation plays a role. Less obvious disorders influenced by chronic inflammation may include cardiovascular disease and cancer.
Quinoa and other whole grains may help decrease the risk of this dangerous inflammation, according to Toups. They "help promote healthy gut microbes (the friendly bacteria in the gut), which is important for preventing obesity, inflammation and disease." World’s Healthiest Foods notes that quinoa is known to contain many anti-inflammatory nutrients, including phenolic acids, cell wall polysaccharides and vitamin E family nutrients such as gamma-tocopherol.


Source : http://www.livescience.com/

Chia seeds and their benefits !

Chia seeds have been a staple in Mayan and Aztec diets for centuries. Today, they draw the interest of many people for their health benefits and uses in cooking. It turns out chia seeds are a rich source of nutrients and antioxidants.
 Chia seeds have become one of the most popular superfoods  in the health community. They are easy to digest when prepared properly, and are a very versatile ingredient that adds easily to recipes.
The chia seed is nutrient dense and packs a punch of energy boosting power. Not only that, but recent research has found that the chia seed benefits are even greater than we realized.
 Aztec warriors ate chia seeds to give them high energy and endurance.  They said just 1 spoonful of chia could sustain them for 24 hours.  Chia means “strength” in the Mayan language, and they were known as “runners food” because runners and warriors would use them as fuel while running long distances or during battle.

Omega-3 Fatty Acids

Chia seeds are rich in polyunsaturated fats, especially omega-3 fatty acids. Chia seeds' lipid profile is composed of 60 percent omega-3s, making them one of the richest plant-based sources of these fatty acids -- specifically, of alpha-linolenic acid, or ALA. The omega-3s in chia seeds can help reduce inflammation, enhance cognitive performance and reduce high cholesterol.

Fiber

Fiber is associated with reducing inflammation, lowering cholesterol and regulating bowel function. Chia seeds are an excellent source of fiber, with a whopping 10 grams in only 2 tablespoons. That is one-third of the daily recommended intake of fiber per day.

Antioxidants

Chia seeds are rich in antioxidants that help protect the body from free radicals, aging and cancer. The high antioxidant profile also helps them have a long shelf life. They last almost two years without refrigeration.

Minerals

Two tablespoons of chia seeds contain 18 percent of the DRI for calcium, 35 percent for phosphorus, 24 percent for magnesium and about 50 percent for manganese. These nutrients help you prevent hypertension and maintain a healthy weight, and are important for energy metabolism and a part of DNA synthesis.

Satiety

Satiety is the feeling of being full and satisfied, which helps lower food cravings between meals. The combination of protein, fiber and the gelling action of chia seeds when mixed with liquids all contribute to their satiating effects.

Gluten-Free

Chia seeds contain no gluten or grains. Therefore, all of the nutritional benefits of chia seeds can be obtained on a gluten-free diet.

Egg Replacer

The outer layer of chia seeds swells when mixed with liquids to form a gel. This can used in place of eggs to lower cholesterol and increase the nutrient content of foods and baked goods. To make the egg replacement, mix 1 tablespoon of chia seeds with 3 tablespoons of water and let sit for 15 minutes.

Can Be Digested Whole

Unlike flaxseeds, which are also high in omega-3 fatty acids, fiber and minerals, chia seeds do not need to be ground in order to obtain their nutrient or egg- replacement benefits.

Dyslipidemia

A study published in the "British Journal of Nutrition" showed that chia seeds as a dietary fat source can lower triglycerides and cholesterol levels while increasing HDL or "good" cholesterol. The study also found that when substituting chia seeds for other fat sources, such as corn oil, the ALA was able to prevent high triglyceride levels and reduce central obesity.

Blood Sugar Regulation

Chia seeds can play an important role in regulating insulin levels. They can reduce insulin resistance and decrease abnormally high levels of insulin in the blood.

Article of  Jen Hathwell
Source :  http://healthyeating.sfgate.com
              http://draxe.com

Κινοα,ενας εξαιρετικος σπορος !

Τι είναι η κινόα

Η κινόα είναι ο αποξηραμένος σπόρος του συνονόματου θάμνου, του γένους των χηνοποδιδών. Η επιστημονική του ονομασία είναι Chenopodium quinoa, ανήκει στα ψευτοδημητριακά (μοιάζει με δημητριακό) και προέρχεται από τη Νότια Αμερική. Υπάρχει σε πολλά χρώματα όπως άσπρο, κόκκινο, μαύρο και μπλε. Είναι εύπεπτη τροφή και χρησιμοποιείται ευρέως σε συνταγές μαγειρικής.

Ιστορική αναδρομή

Ο καρπός της κινόα, ενός φυτού που καλλιεργείται ψηλά στις Άνδεις, έχει εξαιρετική διατροφική αξία και πλησιάζει όλο και περισσότερο το δυτικό τραπέζι. Γνωστή ως «τσισάγια μάμα» ή «μητέρα όλων των δημητριακών», η κινόα ήταν τόσο σημαντική για τους Ίνκας, ώστε η πρώτη σπορά του έτους γινόταν συνήθως από τον αυτοκράτορα, χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία από χρυσό. Οι Ισπανοί κατακτητές αρχικά περιφρόνησαν την κινόα. Αργότερα απαγόρευσαν την καλλιέργειά της, επειδή οι σπόροι χρησιμοποιούνταν σε «παγανιστικές τελετές» και ανάγκασαν τους αυτόχθονες να καλλιεργούν σιτηρά στη θέση της.

Περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά

Η κινόα είναι μία πλήρες τροφή, μιας και αποτελείται από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά. Μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια είναι πως η πρωτεΐνη που μας προσφέρει είναι πλήρης. Δηλαδή, προσφέρει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα (συνολικά τα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή αυτά που δεν συνθέτει ο οργανισμός κι έτσι πρέπει να τα παίρνουμε από την διατροφή είναι 9). Επίσης περιέχει ποικιλία βιταμινών όπως Β1, Β2, Β3, Β6, Β9 και είναι πλούσια σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο, χαλκό και φώσφορο. Επιπλέον, περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά, φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό. Δεν περιέχει γλουτένη και χωνεύεται εύκολα.
Θρεπτικά συστατικά    Ποσότητα
Κεκορεσμένα Λιπαρά 0,59g
Μονοακόρεστα Λιπαρά  1,535mg 
Πολυακόρεστα Λιπαρά  2,347mg 
 Υδατάνθρακες 69g
 Φυτικές ίνες  6g
 Πρωτεΐνες  13g
 Φαινυλαλανίνη  537mg
 Λευκίνη  786mg 
 Μεθειονίνη  262mg 
 Λυσίνη  734mg 
 Ισολευκίνη  472mg 
 Βαλίνη  589mg
 Θρεονίνη  459mg 
 Τρυπτοφάνη  140mg 
 Ιστιδίνη  314mg
 Βιταμίνη Β1  0,198mg
 Βιταμίνη Β2  0,396mg
 Νιασίνη  2,93mg 
 Βιταμίνη Β6   0,223mg
Φολλικό Οξύ 49mcg
 Παντοθενικό οξύ  1,047mcg 
Ασβέστιο  60mg
Σίδηρος  9,25mg
 Φώσφορος  210mg
 Μαγνήσιο  410mg
 Κάλιο  740mg 
 Νάτριο  21mg
Ψευδάργυρος  3,3mg 
 Χαλκός  0,82mg
 Μαγγάνιο  2,26mg


Πώς μαγειρεύεται

Αν κανείς θέλει να τη μαγειρέψει, θα πρέπει πρώτα να την βρέξει με καυτό νερό για πέντε λεπτά και μετά να την ξεπλύνει καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Το ξέπλυμα είναι απαραίτητο, γιατί η φλούδα της περιέχει ένα πικρό συστατικό, που μπορεί να πικρίζει –δεν είναι ωστόσο επικίνδυνο. Βράζεται σε διπλάσια ποσότητα νερού σε σχέση με την ποσότητα της κινόας που έχετε επιλέξει, σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 15 λεπτά. Ενώ βράζει οι κόκκοι σιγά-σιγά ανοίγουν και απορροφούν το νερό. Χάρη στη λεπτή της γεύση μπορεί να συνδυαστεί με αμέτρητα συστατικά σε κύρια πιάτα, σούπες και σαλάτες και υποκαθιστά οποιοδήποτε δημητριακό ή ρύζι στις ανάλογες συνταγές για παράδειγμα να το χρησιμοποιήσετε για γέμιση σε ντολμάδες, ή να το φάτε αντί για ψωμί.

Οφέλη για την υγεία

Η κινόα, λόγω της περιεκτικότητάς της σε πρωτεΐνη, αποτελεί μία εξαιρετική τροφή για τους χορτοφάγους, καθώς τους βοηθάει να προσλάβουν τις απαραίτητες για το σώμα πρωτεΐνες. Επίσης, ανεβάζει τον αιματοκρίτη, αφού η μεγάλη περιεκτικότητά της σε χαλκό βοηθάει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης, στην καλή τροφοδότηση του εγκεφάλου με αίμα και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των ιστών και την επισκευή τους, αφού είναι ιδιαίτερα πλούσια στο αμινοξύ λυσίνη. Ο ψευδάργυρος που περιέχει, δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην παραγωγή της ινσουλίνης. Επειδή η κινόα είναι μια πολύ καλή πηγή μαγγανίου, μαγνησίου, φυλλικού οξέος, και φωσφόρου, μπορεί να ανακουφίσει τα άτομα που πάσχουν από ημικρανίες. Επίσης, η κατανάλωσή της βοηθάει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τέλος, είναι μία τροφή εξαιρετικά αφομοιώσιμη από ανθρώπους με δυσανεξία στη γλουτένη μιας και δεν περιέχει καθόλου.


Γράφει η Χαρτερού Ειρήνη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πηγή: www.mednutrition.gr