Συμπτώματα νόσου
Τα ακάρεα προκαλούν φλεγμονές, κυρίως επειδή πιάνονται με τα νύχια τους στους βλεννογόνους υμένες της τραχείας των πτηνών και τρέφονται με το αίμα τους. Στην εξωτερική εμφάνιση του πτηνού, αρχικά παρατηρείται απώλεια της φωνής (καναρίνια) και αναπνευστικές διαταραχές με χαμηλόφωνο πλατάγισμα ή συριγμούς. Στη συνέχεια το πτηνό καταπίνει συχνά και κάνει προσπάθειες να απομακρύνει κάτι από την τραχεία του, τινάζοντας το κεφάλι του σαν να θέλει να πετάξει κάτι. Επίσης παρατηρείται μια επιδείνωση της φυσικής κατάστασης και φούσκωμα του φτερώματος. Σε περίπτωση σοβαρής προσβολής υπάρχει ο κίνδυνος θανάτου.
Αναγνώριση του ακάρεως της ταχείας σε ζωντανά πτηνά
Τα ακάρεα ζουν στην τραχεία, στους πνεύμονες και στους αεροφόρους σάκους, μέσα στη βλέννα. Στην περίπτωση κατά την οποία τα ακάρεα βρίσκονται στην τραχεία, μπορείτε μερικές φορές να τα ανακαλύψετε σε ζωντανό πτηνό ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία. Υγραίνετε τα πούπουλα στο λαιμό με λίγο νερό και σπρώξτε τα προς τα επάνω και προς τα κάτω ούτως ώστε να εμφανιστεί μια λωρίδα απογυμνωμένου δέρματος. Τεντώνοντας το δέρμα του λαιμού προς την πλευρά του στήθους, η τραχεία θα βρίσκεται στην πτυχή του δέρματος. Αν στη συνέχεια κρατήσετε το πτηνό μπροστά από μια λάμπα, θα δείτε τα ακάρεα να εμφανίζονται με τη μορφή μαύρων στιγμάτων στην τραχεία.
Πώς πραγματοποιείται η μετάδοση των ακάρεων
Τόσο τα πτηνά που ζουν σε κλουβιά όσο και τα πτηνά που ζουν ελεύθερα στη φύση ενδέχεται να είναι φορείς των ακάρεων επί μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα. Με τον τρόπο αυτό, το άκαρι μπορεί να εισδύσει απαραίτητα σε ένα πληθυσμό πτηνών. Η μετάδοση στα άλλα πτηνά γίνεται μέσω των νεαρών ακάρεων, τα οποία ενδημούν στη ρινική κοιλότητα. Η μετάδοση μπορεί να γίνει άμεσα ή μέσω του νερού, της τροφής ή κατά το τάισμα των νεοσσών από τους γονείς. Οι εξωτερικές συνθήκες, όπως μια υπέρμετρα υψηλή ή χαμηλή υγρασία και θερμοκρασία περιβάλλοντος, οι μεταβολές στο τάισμα ή στο περιβάλλον και το στρες μπορούν να οξύνουν ξαφνικά τη νόσο. Από τη στιγμή της μετάδοσης του ακάρεος μπορεί να μεσολαβήσουν εβδομάδες ή ακόμη και μήνες μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου.
Καταπολέμηση του ακάρεος της τραχείας
Βασικό στοιχείο της αποτελεσματικής καταπολέμησης του ακάρεος της τραχείας είναι η επαφή του φαρμάκου με όλα τα ακάρεα, δηλαδή ακόμη και με αυτά που βρίσκονται στα βαθύτερα μέρη του συστήματος των αεροφόρων σάκων ή στην κοιλιακή χώρα. Για το λόγο αυτό η Bogena έχει επιλέξει το σύστημα της επιτόπιας χορήγησης, όπου το ενεργό συστατικό χορηγείται απευθείας στο δέρμα. Το υγρό διεισδύει στο δέρμα, απορροφάται από το αίμα και σκοτώνει όλα τα ακάρεα που βρίσκονται μέσα στο σώμα.
Οδηγίες χορήγησης
Στην περίπτωση που διαπιστωθεί η παρουσία ακάρεων της τραχείας, το φάρμακο ( Pulmosan Anti-windpipemite ) θα πρέπει να χορηγηθεί σε όλα τα πτηνά της εκτροφής. Η δοσολογία είναι 1 σταγόνα ανά πτηνό (για παπαγαλάκια και μεγαλόσωμα πτηνά συνιστάται η χορήγηση 2 σταγόνων ανά πτηνό) η οποία θα πρέπει να χορηγηθεί στο απογυμνωμένο δέρμα του λαιμού. Είναι απολύτως απαραίτητο να παραμεριστούν τα πούπουλα και να χορηγηθεί η σταγόνα στο δέρμα και όχι στα πούπουλα, επειδή διαφορετικά το δέρμα δεν θα είναι σε θέση να απορροφήσει το φάρμακο.
Κατά το άνοιγμα του φιαλιδίου θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα. Ξεβιδώστε το πώμα. Στη συνέχεια, πατήστε ελαφρά το κόκκινο τμήμα του πώματος. Με τον τρόπο αυτό, το υγρό αναρροφείται από το σταγονόμετρο. Έπειτα βγάλτε το πώμα από το φιαλίδιο. Το γύρο βρίσκεται μέσα στο σταγονόμετρο. Πιέζοντας ελαφρά με το δείκτη και τον αντίχειρα στο κόκκινο τμήμα του πώματος, το σταγονόμετρο στάζει μια σταγόνα. Με τον παραπάνω τρόπο μπορείτε να χορηγήσετε το φάρμακο σταγόνα - σταγόνα.
Επανάληψη θεραπείας
Για την αποφυγή της μετάδοσης του ακάρεος σε όλα τα άλλα πτηνά, από ένα πτηνό το οποίο σας διέφυγε της προσοχής, συνιστάται η επανάληψη της θεραπείας μετά από 4 εβδομάδες. Δεδομένου ότι οι ταΐστρες και οι ποτίστρες αλλά και οι λεκάνες στις οποίες τα πτηνά κάνουν μπάνιο, ενδέχεται να αποτελούν πηγές νέας μετάδοσης της νόσου, συνιστάται ο εξονυχιστικός καθαρισμός και η απολύμανση αυτών των δοχείων.
Εποχή χρήσης
Κατά προτίμηση το φάρμακο θα πρέπει να χορηγείται στα πτηνά 1 - 2 μήνες πριν από την περίοδο της αναπαραγωγής, για την αποφυγή της μόλυνσης των φωλιών.
Παρατηρήσεις
- Τυχόν συμπτώματα άσθματος δεν προκαλούνται πάντοτε από τα ακάρεα της τραχείας και των αεροφόρων σάκων. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε ένα κτηνίατρο.
- Δεδομένου ότι τα πτηνά έχουν προσβληθεί από το άκαρι της τραχείας πολύ πριν ανακαλυφθούν και είναι συνήθως αρκετά εξασθενημένα, η χορήγηση του φαρμάκου θα πρέπει να γίνεται με την απαραίτητη προσοχή, αποφεύγοντας όσο το δυνατόν περισσότερο το στρες.
Ενεργό συστατικό: Ιβερμεκτίνη 0,12%
Περιεχόμενο: 10ml, αρκετό για 250 πουλιά ή για 125 παπαγαλάκια (και μεγαλόσωμα πτηνά).
Διατηρείται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά.
Πηγή: petbirds.gr