Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Το Μπροκολο και οι θαυμαστες του ιδιοτητες!

Η λέξη μπρόκολο προέρχεται από την ιταλική brocco. Για πολλούς, και ειδικότερα για τα παιδιά, μπορεί να μην είναι το αγαπημένο τους λαχανικό, ωστόσο έχει πολλές ιδιότητες που κάνουν καλό σε ολόκληρο τον οργανισμό. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα λαχανικά για την καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών.

 Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης C, βιταμίνης Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, Β12 και βιταμίνης Α. Επιπλέον, περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο.
το πιο σημαντικό όμως είναι ότι περιέχει όλες αυτές τις βιταμίνες σε μεγάλες ποσότητες! Επίσης το μπρόκολο περιέχει ουσίες οι οποίες δρουν προληπτικά κατά του καρκίνου.

Τα οφέλη που προσφέρει το μπρόκολο στην υγεία μας είναι πραγματικά πολλά ! Παρακάτω αναφέρω τα πιο σημαντικά.
 ● Βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς
● Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
● Διευκολύνει την απορρόφηση σιδήρου στο σώμα μας
● Βοηθάει στην πρόληψη και καταπολέμηση του καρκίνου
● Εξισορροπεί το ζάχαρο στο αίμα
● Βοηθάει στην διατήρηση χαμηλής αρτηριακής πίεσης
● Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης
● Βοηθάει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών
● Προλαμβάνει τον καταρράκτη
● Συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης
● Βοηθάει στην καλή λειτουργία των νεφρών
● Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα
● Δρα επικουρικά στην θεραπεία της αρθρίτιδας
Ας τα δουμε ομως λιγο πιο αναλυτικα....
Και μόνο η παρουσία τόσων πολλών προτερημάτων συντελεί ώστε το μπρόκολο να βοηθά στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας. Περιέχει συστατικά που καταπολεμούν θανατηφόρες ασθένειες όπως ο καρκίνος. Οι βλαστοί από το μπρόκολο έχουν μεγαλύτερη αντικαρκινική δράση από ότι το ώριμο μπρόκολο. Τρώγοντας βλαστούς μπρόκολου συστηματικά προλαμβάνετε τον καρκίνο του στομάχου.
Επιπλέον, μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους. Το δέρμα που έχει καταστραφεί από τον ήλιο ανακουφίζεται ελαφρώς, αφού το μπρόκολο το προστατεύει προφυλάσσοντας σας από ασθένειες όπως ο καρκίνος του δέρματος. Τα καρδιακά προβλήματα μειώνονται και οι πιθανότητες καρδιακών νοσημάτων περιορίζονται στο ελάχιστο.
Αν θέλετε να βελτιώσετε το πρόβλημα του καταρράκτη, αρχίστε να καταναλώνετε βλαστούς μπρόκολου δύο φορές την εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται δραματικά και οι πιθανότητες να αποκτήσετε καταρράκτη, ενώ η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων μπρόκολου δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα λόγω του ψευδάργυρου και των υπόλοιπων – απαραίτητων για τον οργανισμό – μετάλλων που περιέχει.
Θα έπρεπε να θεωρείται δώρο για πολλές εγκύους καθώς περιέχει φολικό οξύ, το οποίο είναι αρκετά σπάνιο. Για αυτόν το λόγο η κατανάλωση μπρόκολου είναι πολύ σημαντική, αφού βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, χωρίς ανωμαλίες.
Το μπρόκολο κάνει πολύ καλό σε όσους πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ η αφθονία του σε βιταμίνη C σας προφυλάσσει από τον πόνο της πολυαρθρίτιδας. Η ανεπαρκής ποσότητα βιταμίνης C είναι η κύρια αιτία που κάποιοι κάνουν εύκολα μελανιές, επομένως η κατανάλωση μπρόκολου βοηθά και στην καταπολέμηση αυτής της ανεπάρκειας.
Επίσης, βοηθά τους ασθενείς με άσθμα λόγω των αντιοξειδωτικών και των αντιφλεγμονωδών παραγόντων του, με αποτέλεσμα πολλά από τα προβλήματα του άσθματος να μειώνονται.

Πίνακας Διαθρεπτικής Αξίας

Μερίδα: 100 γρ.
ποσότητα ανά μερίδα:
θερμίδες 34
θερμίδες από Λίπος 3 (10%)
% ΣΗΔ Συνιστώμενη Ημερήσια Δοσολογία (ΣΗΔ) βασισμένη σε δίαιτα 2.000 θερμίδων
οι τιμές υπάρχει περίπτωση να μην είναι 100% ακριβείς
Πρωτεΐνες                     3g     4%
Υδατάνθρακες             7g    10%
Φυτικές Ίνες                3g      8%
Σάκχαρα                         2g
Λιπαρά                           0g    14%
Κορεσμένα                    0g    10%

                                     βιταμίνες
Βιταμίνη A                                                        31 mg 4%
β-καροτένιο                                                   361 mg 3%
λουτεΐνη και ζεαξανθίνη                                 1121mg
Βιταμίνη E                                                     0,78mg 5%
Βιταμίνη K                                                101,6 mg 97%
Βιταμίνη C                                                  89,2 mg 107%
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)                          0,071 mg 6%
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη)                 0,117 mg 10%
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη)                           0,639 mg  4%
Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ)         0,573 mg 11%
Βιταμίνη B6                                               0,175 mg  13%
Βιταμίνη B9 (Φολικό DFE)                        63 mg 16%
Χολίνη                                                                   18.7 mg
                                      μέταλλα
Νάτριο                      33 mg
Κάλιο                      316 mg
Ασβέστιο                47 mg
Ψευδάργυρος     0.4 mg
Μαγνήσιο              21 mg
Μαγγάνιο            0.2 mg
Φωσφόρος          66 mg
Σελήνιο              2.5 mg





Πηγη ¨ e-diatrofi.org ,.mylady.gr ,authoritynutrition.com και sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου