Η τσουκνίδα είναι ένας θησαυρός στον κήπο μας με θεραπευτικές
ιδιότητες και πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας , δυστυχώς με αρκετά
άσχημη φήμη. Όταν σκεφτόμαστε τσουκνίδα μας έρχεται στο νου το τσίμπημα
της κάθε φορά που την ακουμπάμε.
Αδικούμε όμως ένα φυτό «φάρμακο» με πολλές ιδιότητες και βιταμίνες μερικές από τις οποίες είναι οι παρακάτω :
- Περιέχει τις βιταμίνες Β, C, E, A, K, B2, καροτένιο, ιχνοστοιχεία και μέταλλα τα οποία είναι χρήσιμα για την υγεία των μυών, οστών και των νεύρων μας. Αυτά είναι το κάλιο, πυρίτιο, σίδηρο, μαγνήσιο, τα φωσφορικά άλατα και ένα μεγάλο αριθμό αμινοξέων.
- 150g τσουκνίδας εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ημερήσια πρόσληψη σε ασβέστιο.
- Η τσουκνίδα είναι βότανο στυπτικό, αποχρεμπτικό, τονωτικό, αντιφλεγμονώδες, αναλγητικό, αιμοστατικό, αντιδιαβητικό και με διουρητικές ιδιότητες.
- Η τσουκνίδα τονώνει όλο τον οργανισμό, γι’ αυτό είναι καλό να τη λαμβάνουν άτομα που αναρρώνουν από ασθένεια, σαν φαγητό και σαν τσάι. Είναι το καλύτερο φάρμακο για την αναιμία, γιατί περιέχει πολύ σίδηρο και η βιταμίνη c που έχει φροντίζει στην απόλυτη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
Στα πτηνα μας μπορει να δωθει ολοκληρο το φυτο. Δεν το χρησιμοποιουμε μονο για τις βιταμινες ,τα μεταλλα και τα ιχνοστοιχεια. Η τσουκνιδα με την αιμοστατικη της δραση βοηθαει στην αντιμετωπιση των κοκκιδιων που τρυπανε τα εντερα των πτηνων οπως πολυ σωστα αναφερει ο καλος μου φιλος Δημ. Καραγιωργος. Ο ανθρωπος μπορει να το καταναλωσει σαν αφεψημα, σε σαλατες η σε πιτες. Στο διαδικτυο μπορει να βρει κανεις πολλες συνταγες με βαση την Τσουκνιδα.
Πως φτιάχνουμε ρόφημα (τσάι) τσουκνίδας?
1 λίτρο νερό
2 κουταλιές αποξηραμένη τσουκνίδα
Χυμό από φρέσκο λεμόνι
1 κουταλάκι μέλι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βράζουμε το νερό και προσθέτουμε την τσουκνίδα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 15 λεπτά. Προσθέτουμε φρέσκο χυμό λεμονιού και μέλι. Καταναλώνουμε το ρόφημα ζεστό ή κρύο.
Εκτός από το τσάι τσουκνίδας μπορούμε εύκολα να παρασκευάσουμε χυμό τσουκνίδας. Συγκεντρώνουμε φρέσκα φύλλα τσουκνίδας, τα πλένουμε και τα απλώνουμε σε ένα χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει όλα τα περιττά υγρά. Τα βάζουμε στον αποχυμωτή και η πάστα που προκύπτει την φιλτράρουμε μέχρι να βγει ο χυμός της. Ένας άλλος τρόπος που μπορούμε να κάνουμε όταν δεν έχουμε αποχυμωτή είναι να βάλουμε τα φύλλα τσουκνίδας στο μπλέντερ με λίγο νερό και στη συνέχεια φιλτράρουμε τον πολτό τσουκνίδας.
Η αναλογία των φρέσκων με των αποξηραμένων βοτάνων είναι 3 προς 1.
3 κουταλάκια φρέσκο βότανο ισοδυναμεί με 1 κουταλιά αποξηραμένο βότανο.
Πηγη invitromagazine.gr , gynaika.gr
- Περιέχει τις βιταμίνες Β, C, E, A, K, B2, καροτένιο, ιχνοστοιχεία και μέταλλα τα οποία είναι χρήσιμα για την υγεία των μυών, οστών και των νεύρων μας. Αυτά είναι το κάλιο, πυρίτιο, σίδηρο, μαγνήσιο, τα φωσφορικά άλατα και ένα μεγάλο αριθμό αμινοξέων.
- 150g τσουκνίδας εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ημερήσια πρόσληψη σε ασβέστιο.
- Η τσουκνίδα είναι βότανο στυπτικό, αποχρεμπτικό, τονωτικό, αντιφλεγμονώδες, αναλγητικό, αιμοστατικό, αντιδιαβητικό και με διουρητικές ιδιότητες.
- Η τσουκνίδα τονώνει όλο τον οργανισμό, γι’ αυτό είναι καλό να τη λαμβάνουν άτομα που αναρρώνουν από ασθένεια, σαν φαγητό και σαν τσάι. Είναι το καλύτερο φάρμακο για την αναιμία, γιατί περιέχει πολύ σίδηρο και η βιταμίνη c που έχει φροντίζει στην απόλυτη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
Στα πτηνα μας μπορει να δωθει ολοκληρο το φυτο. Δεν το χρησιμοποιουμε μονο για τις βιταμινες ,τα μεταλλα και τα ιχνοστοιχεια. Η τσουκνιδα με την αιμοστατικη της δραση βοηθαει στην αντιμετωπιση των κοκκιδιων που τρυπανε τα εντερα των πτηνων οπως πολυ σωστα αναφερει ο καλος μου φιλος Δημ. Καραγιωργος. Ο ανθρωπος μπορει να το καταναλωσει σαν αφεψημα, σε σαλατες η σε πιτες. Στο διαδικτυο μπορει να βρει κανεις πολλες συνταγες με βαση την Τσουκνιδα.
Πως φτιάχνουμε ρόφημα (τσάι) τσουκνίδας?
1 λίτρο νερό
2 κουταλιές αποξηραμένη τσουκνίδα
Χυμό από φρέσκο λεμόνι
1 κουταλάκι μέλι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βράζουμε το νερό και προσθέτουμε την τσουκνίδα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 15 λεπτά. Προσθέτουμε φρέσκο χυμό λεμονιού και μέλι. Καταναλώνουμε το ρόφημα ζεστό ή κρύο.
Εκτός από το τσάι τσουκνίδας μπορούμε εύκολα να παρασκευάσουμε χυμό τσουκνίδας. Συγκεντρώνουμε φρέσκα φύλλα τσουκνίδας, τα πλένουμε και τα απλώνουμε σε ένα χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει όλα τα περιττά υγρά. Τα βάζουμε στον αποχυμωτή και η πάστα που προκύπτει την φιλτράρουμε μέχρι να βγει ο χυμός της. Ένας άλλος τρόπος που μπορούμε να κάνουμε όταν δεν έχουμε αποχυμωτή είναι να βάλουμε τα φύλλα τσουκνίδας στο μπλέντερ με λίγο νερό και στη συνέχεια φιλτράρουμε τον πολτό τσουκνίδας.
Η αναλογία των φρέσκων με των αποξηραμένων βοτάνων είναι 3 προς 1.
3 κουταλάκια φρέσκο βότανο ισοδυναμεί με 1 κουταλιά αποξηραμένο βότανο.
Πηγη invitromagazine.gr , gynaika.gr
Η τσουκνίδα είναι
βότανο στυπτικό, αποχρεμπτικό, τονωτικό, αντιφλεγμονώδη, αιμοστατικό,
αντιαναιμικό, αντιδιαβητικό και με διουρητικές ιδιότητες.
Είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, E, Κ, B1, B2, B3 και Β5. Επίσης είναι
πλούσια σε λιπαρά οξέα, ασβέστιο, φλαβονοειδή, σίδηρο, φυλλικό οξύ,
θείο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο.
Περιέχει επίσης και πολλά φυτοχημικά στοιχεία όπως λυκοπένιο,
β-καροτένιο, καφεϊκό οξύ, μηλικό οξύ, οξικό οξύ και βεταϊνη που
εμποδίζουν την δημιουργία ελεύθερων ριζών που προκαλείται από βλάβη στα
κύτταρα και το DNA.
Η τσουκνίδα έχει αντιφλεγμονώδης, διουρητικές, αναλγητικές ιδιότητες και
αποχρεμπτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην
ανακούφιση από αναπνευστικές δυσκολίες και τη διάλυση και την εκκαθάριση
την περίσσεια βλέννα από τους πνεύμονες. Γι’αυτό και το τσάι τσουκνίδας
είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη θεραπεία του βήχα.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση άρθρων από την σελίδας μας. Πνευματικά δικαιώματα enter2life.gr - Διαβάστε περισσότερα: http://www.enter2life.gr/wp/15880-tsouknida-urtica-dioica-therapeutikes-idiotites-kai-ofeli-gia-tin-ygeia.html
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση άρθρων από την σελίδας μας. Πνευματικά δικαιώματα enter2life.gr - Διαβάστε περισσότερα: http://www.enter2life.gr/wp/15880-tsouknida-urtica-dioica-therapeutikes-idiotites-kai-ofeli-gia-tin-ygeia.html
Η τσουκνίδα είναι
βότανο στυπτικό, αποχρεμπτικό, τονωτικό, αντιφλεγμονώδη, αιμοστατικό,
αντιαναιμικό, αντιδιαβητικό και με διουρητικές ιδιότητες.
Είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, E, Κ, B1, B2, B3 και Β5. Επίσης είναι
πλούσια σε λιπαρά οξέα, ασβέστιο, φλαβονοειδή, σίδηρο, φυλλικό οξύ,
θείο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο.
Περιέχει επίσης και πολλά φυτοχημικά στοιχεία όπως λυκοπένιο,
β-καροτένιο, καφεϊκό οξύ, μηλικό οξύ, οξικό οξύ και βεταϊνη που
εμποδίζουν την δημιουργία ελεύθερων ριζών που προκαλείται από βλάβη στα
κύτταρα και το DNA.
Η τσουκνίδα έχει αντιφλεγμονώδης, διουρητικές, αναλγητικές ιδιότητες και
αποχρεμπτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην
ανακούφιση από αναπνευστικές δυσκολίες και τη διάλυση και την εκκαθάριση
την περίσσεια βλέννα από τους πνεύμονες. Γι’αυτό και το τσάι τσουκνίδας
είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη θεραπεία του βήχα.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση άρθρων από την σελίδας μας. Πνευματικά δικαιώματα enter2life.gr - Διαβάστε περισσότερα: http://www.enter2life.gr/wp/15880-tsouknida-urtica-dioica-therapeutikes-idiotites-kai-ofeli-gia-tin-ygeia.html
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση άρθρων από την σελίδας μας. Πνευματικά δικαιώματα enter2life.gr - Διαβάστε περισσότερα: http://www.enter2life.gr/wp/15880-tsouknida-urtica-dioica-therapeutikes-idiotites-kai-ofeli-gia-tin-ygeia.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου