Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΝΕΟΣΣΩΝ ΣΤΑ ΠΤΗΝΑ !

ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΝΕΟΣΣΩΝ ΣΤΑ ΠΤΗΝΑ
Αρθρο της Χρυσας Δραμπιδου ( Κτηνιατρικό διαγνωστικό εργαστήριο Κομοτηνής).
Η Θνησιμότητα των νεοσσών στις πρώτες μέρες της ζωή τους προέρχεται από:
1. Βακτηριακές λοιμώξεις του πεπτικού συστήματος (E.Coli,Salmonella spp,)των γονέων τους που κατά την εκκόλαψη των αυγών περνούν στην λέκιθο. Οι διάρροιες των νεοσσών τις πρώτες μέρες λόγο των βακτηριακών λοιμώξεων που προαναφέραμε επιδεινώνουν την κατάσταση στο εσωτερικό της φωλιάς ανεβάζοντας την υγρασία σε αυτή δημιουργώντας έτσι εστίες μόλυνσης. Η συνεχιζόμενη διάρροια των νεοσσών προκαλεί αφυδάτωση σε αυτούς, αδυναμία και στο τέλος καταλήγουν.
2. Θάνατοι μολυσμένων εμβρύων μετά την 15 μέρα επώασης δηλαδή πριν από την εκκόλαψη τους (μέσα στο κέλυφος)λόγο μυκοπλασμάτων τα οποία μεταδίδονται δια μέσο των αυγών από τις μολυσμένες μητέρες στους νεοσσούς.
3. Μύκητες(Aspergillus spp, candida albicans): Ορισμένα έμβρυα από τα μολυσμένα αυγά πεθαίνουν κατά την επώαση, ενώ άλλα εκκολάπτονται. Στην τελευταία περίπτωση η νόσος εμφανίζεται στους νεοσσούς με μοιραία κατάληξη.
4. Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η κόκκινη ψείρα. Η ψείρα είναι ένα παράσιτο το οποίο επιτίθεται κυρίως στους νεοσσούς και επειδή δεν έχουν ακόμα αναπτύξει ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα οδηγεί στον θάνατο τους. Και αυτό συμβαίνει γιατί με την αφαίμαξη μεταφέρονται μολυσματικές ασθένειες και μεταδίδονται ιοί που ευθύνονται για τον θάνατο των νεοσσών.
5. Μεταφορά πρωτόζωων(τριχομονάδες, κοκκίδια) από τα ενήλικα προς τους νεοσσούς.
6. Τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και λίπη (θα πρέπει ο εκτροφέας να έχει άρτια γνώση των διατροφικών αναγκών των πτηνών και παροχή της κατάλληλης ποιότητας, ποσότητας και δοσολογίας της τροφής).
7. Εμφάνιση ιογενών νοσημάτων όπως ευλογιά, ψευδοπανώλη (οπωσδήποτε δίμηνη καραντίνα ξένων προς την εκτροφή πτηνών πριν την αναπαραγωγή)
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
1. Κάνουμε προληπτικούς εργαστηριακούς ελέγχους από τα περιττώματα ή άλλα παθολογικά εκκρίματα(ρινικό, οφθαλμικό, σίελος) πριν την αναπαραγωγική περίοδο για καλλιέργεια και απομόνωση βακτηριακών παραγόντων που απειλούν την ζωή των νεοσσών.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ Ή ΑΛΛΩΝ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ στην προσπάθεια σας να προστατέψετε τα πτηνά από πιθανές λοιμώξεις.

Στο Κτηνιατρικό διαγνωστικό εργαστήριο Κομοτηνής υπάρχει εξειδικευμένο τμήμα πτηνοπαθολογίας με έμπειρο εργαστηριακό κτηνίατρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου